Witam Kochani! Polecam kolejny przepis na pyszne śledzie w oleju rzepakowym. Moim zdaniem dzięki duszonej cebulce a nie tak jak zawsze surowej śledzie zyskują zdecydowanie lepszy smak.
Składniki na słoik około 600 ml
7-8 płatów śledziowych odmoczonych z nadmiaru soli
około 150 ml oleju rzepakowego najlepiej nierafinowanego tłoczonego na zimno
2 średnie cebule
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka keczupu
przyprawy wg uznania (u mnie bazylia susz, pieprz ziołowy)
Cebulę kroję w drobną kostkę. Podgrzewam na patelni nieco tłuszczu. Dodaję cebulę i smażę chwilę do zeszklenia mniej więcej na półmiękko. Dodaję przyprawy, szczyptę soli. Mieszam. Chwilę duszę i zestawiam do przestudzenia.
Płaty śledziowe kroję w typowe poprzeczne paski. Na tym etapie można je skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Do cebuli dodaję musztardę, keczup, miód. Mieszam. Dodaję cały pozostały olej mieszając w trakcie. Dodaję masę cebulową do śledzi. Mieszam całość i wkładam do słoika. Nieco ubijam zawartość w słoiku i w razie potrzeby dolewam ciut oleju, by był na wierzchu. Pozostawiam śledzie w zakręconym słoiku do jutra lub przynajmniej na 4-5 godzin. Radziłabym przygotować większą porcję, bo znikają w moment.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
zrobione dzis jutro sie okarze
OdpowiedzUsuńBardzo dobre polecam .
OdpowiedzUsuńTakiego wykonania śledzi nie miałam jeszcze okazji spróbować a wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńRobiłam miesiąc temu. Przepyszne. Robię ponownie na święta. Dziękuję za pyszny przepis. Przepisy od pani ,p. Weroniko zawsze smaczne i warte spróbowania. Pozdrawiam cieplutko...😘
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że przepisy się przydają. Pozdrawiam cieplutko!
Usuń