Strony

środa, 7 grudnia 2022

Filet z kurczaka na pyszne kotlety tradycyjne sprawdzone prosty przepis

 Witam Kochani! Polecam łatwy sposób na fileta z kurczaka, zwłaszcza gdy czas goni i roladki czy kieszonki nie wchodzą w rachubę... Smakowite szybkie kotlety świetnie sprawdza się świątecznie, jak i do obiadu...




Składniki na ok. 10-12 porcji

3 duże pojedyncze piersi z kurczaka

1 jajo 

3-4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz do smaku

przyprawy wg uznania (u mnie po szczypcie susz: tymianek, oregano, papryka, czosnek w proszku)

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Mięso kroję w plastry grubość ok. 1,5 cm-2 cm (plastry można dłonią lekko spłaszczyć, ale nie jest to konieczne). Oprószam mięso solą i wymieszanymi ziołami (nieco ziół zostawiam do bułki tartej i dodania do roztrzepanego jajka). Odstawiam mięso na 10-15 minut. 


W tym czasie do misy z bułką dodaję szczyptę soli, ciut ziół i mieszam.

 Roztrzepuje jajko ze szczyptą ziół. Dodaję do jajka całe mięso i mieszam dokładnie całość.


Panieruję kotlety bez mąki tylko bułką tartą, strzepując jej nadmiar. 




Mięso smażę na rozgrzanym tłuszczu, jak typowe schabowe na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia. Gotowe!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Kotlety w ten sposob robię z poledwiczki z indyka czy schabu, do bułki tartej dodaje starty cheddar angielski ususzony jak parmezan, jrst duzo smaczniejszy, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. DAwno nie robiłam kotletów z kurczaka. Ta panierka jest rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i taką panierkę najbardziej lubię, bo cieniutka, mało tłuszczu pociągnie a efekt naprawdę dobry.

      Usuń
  3. Zdecydowanie wolę takie z kurczaka niż ze schabu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.