Witam Kochani! Polecam łatwy sposób na fileta z kurczaka, zwłaszcza gdy czas goni i roladki czy kieszonki nie wchodzą w rachubę... Smakowite szybkie kotlety świetnie sprawdza się świątecznie, jak i do obiadu...
Składniki na ok. 10-12 porcji
3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
1 jajo
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
przyprawy wg uznania (u mnie po szczypcie susz: tymianek, oregano, papryka, czosnek w proszku)
tłuszcz do smażenia
LINK do przygotowania na filmie
Mięso kroję w plastry grubość ok. 1,5 cm-2 cm (plastry można dłonią lekko spłaszczyć, ale nie jest to konieczne). Oprószam mięso solą i wymieszanymi ziołami (nieco ziół zostawiam do bułki tartej i dodania do roztrzepanego jajka). Odstawiam mięso na 10-15 minut.
W tym czasie do misy z bułką dodaję szczyptę soli, ciut ziół i mieszam.
Roztrzepuje jajko ze szczyptą ziół. Dodaję do jajka całe mięso i mieszam dokładnie całość.
Panieruję kotlety bez mąki tylko bułką tartą, strzepując jej nadmiar.
Mięso smażę na rozgrzanym tłuszczu, jak typowe schabowe na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Nie jestem fanką kurczaka.
OdpowiedzUsuńKotlety w ten sposob robię z poledwiczki z indyka czy schabu, do bułki tartej dodaje starty cheddar angielski ususzony jak parmezan, jrst duzo smaczniejszy, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za dzielenie się pomysłami. Pozdrawiam
UsuńDAwno nie robiłam kotletów z kurczaka. Ta panierka jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuńDziękuję i taką panierkę najbardziej lubię, bo cieniutka, mało tłuszczu pociągnie a efekt naprawdę dobry.
UsuńZdecydowanie wolę takie z kurczaka niż ze schabu
OdpowiedzUsuń