Witam Kochani! Czy z tradycyjną pomidorówką może konkurować pomidorówka nieco inaczej? Myślę, że każdy kto wypróbuje tą mieszankę pomidorowego przecieru z cukinią nie będzie zawiedziony, bo zupa gęściutka i konkretna w smaku.
Składniki na 4-5 porcji
2 nieduże cukinie pokrojone w kostkę
300 ml lub więcej przecieru przygotowanego najlepiej ze świeżych pomidorów lub 6-7 pomidorów bez skóry
1 cebula posiekana na drobno
1 ząbek czosnku rozdrobniony
ok. 500 ml wody
1 łyżka masła lub 3 łyżki oleju do smażenia
przyprawy:
1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść liści świeżej
1-2 łyżeczki papryki słodkiej o ładnej czerwonej barwie (papryka słodka ładnie podbije kolor zupy)
szczypta chili lub innej papryki ostrej
sól do smaku
LINK do przygotowania na filmie
Cebulę podsmażam mieszając na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Dodaję czosnek i krótko podsmażam mieszając. Dodaję pokrojoną cukinię. Jeśli nie mam pod ręką przecieru dodaję pomidory sparzone bez skórek i zgrubień zaraz do cukinii. Zalewam wodą lub rosołem. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości 5-10 minut. Blenduję całość na krem i podgrzewam ponownie do zagotowania. Gotowe! Idealna kremowa nasycona pomidorówka! Polecam.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Takiej pomidorówki jeszcze nie jadłam. Na pewno bym polubiła, bo uwielbiam cukinię. :)
OdpowiedzUsuńWykończycie mnie tutaj, pełnia smaku zupki pomidorowej!
OdpowiedzUsuńTen przepis jest rewelacyjny. Zupa w takim wykonaniu to arcydzieło.
OdpowiedzUsuńWspaniale smakuje zupa z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ocenę. Pozdrawiam serdecznie
Usuń