wtorek, 6 września 2022

Ciasto ze śliwkami na oleju krótko kręcone łyżką

 Witam Kochani! Przepisów na dobre ciasto ze śliwkami całe mnóstwo, ale ten poniżej jest bardzo prosty a efekt, że palce lizać...


Składniki na formę 20 cm x 24 cm  



ok. 0,5 kg śliwek dobrych słodziutkich
2,5 szklanki mąki (ok. 400 g)   <<szklanka w moich przepisach ma 250 ml>>
4 duże jaja
3/4 szklanki cukru (ok. 150-160 g)
3/4 szklanki oleju (ok. 200 ml)
płaska łyżka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



W jednej misie mieszam mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia na sucho.

W drugiej większej misie bełtam rózgą całe jaja z cukrem tak mniej więcej, by cukier trochę się rozpuścił. Po chwili dodaję olej i kolejną chwilę bełtam. Zaraz dodaję suche składniki na raz i dalej mieszam zwykłą łyżką 2-3 minuty tylko do połączenia. Ciasto ma konsystencję nieco gęściejszego ciasta babkowego.

Piekarnik nastawiam na ok. 175 stopni C., grzałka góra-dół.

Wlewam ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki ( moja forma szklana- w tym przypadku ciasta pieką się ciut dłużej niż w formie blaszanej). Wyrównuję nieco wierzch i układam połówki owoców skórką do dołu. Śliwki, jak i cały wierzch dobrze jest posypać odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym, co daje efekt rumianej skórki i też doda owocom mnóstwo smaku. 


Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut - w przypadku formy blaszanej ok. 35-40 minut.



Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

15 komentarzy:

  1. Smaczne i proste. Musze je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Apetyczne ciasto śliwkowe. Muszę wypróbować, bo lubię takie szybkie i proste przepisy. Zapraszam tez do mnie na proste ciasto ze śliwkami https://ania-gotuje.pl/przepis/proste-i-szybkie-ciasto-ze-sliwkami/

      Usuń
  2. Mi po 40 minutach wogole się nie upiekł 😱😱

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w końcu cukier do suchych czy do mokrych
      Troche przepis mocno zamieszany

      Usuń
    2. Wyraźnie pisze, że do mąki cukier waniliowy a jajka rozbeltac z cukrem zwyklym

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto spróbować. Kiedyś często robiło się takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomnienie dziecięcych lat, kiedy babcia bardzo często robiła takie ciasto z śliwkami albo jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak w dzieciństwie to było najlepsze ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale narobiłas mi ochoty. Muszę poszukać śliwek

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje. ciasto było tak gęste że dodałam trochę mleka🙉 Ciekawe co z tego wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też było gesciejsze niż na filmiku, dolałam trochę więcej oleju, ale chyba lepiej by było dolać trochę mleka. Zobaczymy co z tego wyniknie.

      Usuń
  9. Dziękuję bardzo za przepis. Piekłam kilka razy i zawsze się udaje. Dałam tylko więcej owoców (śliwek i jabłek) . Placek jest przepyszny. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wiele razy testowany i pięknie dziękuję za ocenę. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  10. Klasyczne ale jedno z najlepszych ciast.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...