Witam Kochani! Przepisów na dobre ciasto ze śliwkami całe mnóstwo, ale ten poniżej jest bardzo prosty a efekt, że palce lizać...
ok. 0,5 kg śliwek dobrych słodziutkich
2,5 szklanki mąki (ok. 400 g) <<szklanka w moich przepisach ma 250 ml>>
4 duże jaja
3/4 szklanki cukru (ok. 150-160 g)
3/4 szklanki oleju (ok. 200 ml)
płaska łyżka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W drugiej większej misie bełtam rózgą całe jaja z cukrem tak mniej więcej, by cukier trochę się rozpuścił. Po chwili dodaję olej i kolejną chwilę bełtam. Zaraz dodaję suche składniki na raz i dalej mieszam zwykłą łyżką 2-3 minuty tylko do połączenia. Ciasto ma konsystencję nieco gęściejszego ciasta babkowego.
Piekarnik nastawiam na ok. 175 stopni C., grzałka góra-dół.
Wlewam ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki ( moja forma szklana- w tym przypadku ciasta pieką się ciut dłużej niż w formie blaszanej). Wyrównuję nieco wierzch i układam połówki owoców skórką do dołu. Śliwki, jak i cały wierzch dobrze jest posypać odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym, co daje efekt rumianej skórki i też doda owocom mnóstwo smaku.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Smaczne i proste. Musze je zrobić.
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto śliwkowe. Muszę wypróbować, bo lubię takie szybkie i proste przepisy. Zapraszam tez do mnie na proste ciasto ze śliwkami https://ania-gotuje.pl/przepis/proste-i-szybkie-ciasto-ze-sliwkami/
UsuńMi po 40 minutach wogole się nie upiekł 😱😱
OdpowiedzUsuńTo w końcu cukier do suchych czy do mokrych
UsuńTroche przepis mocno zamieszany
Wyraźnie pisze, że do mąki cukier waniliowy a jajka rozbeltac z cukrem zwyklym
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Kiedyś często robiło się takie ciasta
OdpowiedzUsuńPrzypomnienie dziecięcych lat, kiedy babcia bardzo często robiła takie ciasto z śliwkami albo jabłkami :)
OdpowiedzUsuńO tak w dzieciństwie to było najlepsze ciasto
OdpowiedzUsuńAle narobiłas mi ochoty. Muszę poszukać śliwek
OdpowiedzUsuńMoje. ciasto było tak gęste że dodałam trochę mleka🙉 Ciekawe co z tego wyjdzie?
OdpowiedzUsuńU mnie też było gesciejsze niż na filmiku, dolałam trochę więcej oleju, ale chyba lepiej by było dolać trochę mleka. Zobaczymy co z tego wyniknie.
UsuńDziękuję bardzo za przepis. Piekłam kilka razy i zawsze się udaje. Dałam tylko więcej owoców (śliwek i jabłek) . Placek jest przepyszny. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper, że wiele razy testowany i pięknie dziękuję za ocenę. Pozdrawiam cieplutko
UsuńKlasyczne ale jedno z najlepszych ciast.
OdpowiedzUsuń