Witam Kochani. Sezon na przetwory w pełni! Sałatki słodko-kwaśne to smakowity dodatek na kanapki, zwłaszcza zimą, gdy brakuje świeżych warzyw najlepszej jakości.
Składniki na 7 słoików o średniej poj. ok. 600 ml
około 1 kg papryki słodkiej ładnie wybarwionej o grubym miąższu najlepiej
około 1 kg ogórków świeżych sałatkowych (nieco większe od typowych kiszeniaków)
3-4 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka gorczycy na jeden słoik
po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik
po 2-3 ziarna pieprzu czarnego na słoik
1 liść laurowy na słoik
Zalewa:
40-50 ml oleju (połowa do warzyw, połowa do zalewy)
2 litry wody
300 ml octu spirytusowego 10%
150 g cukru (ok. 3/4 szklanki o poj. 250 ml)
2 łyżki z brzuszkiem soli (35 g)
3-4 liście laurowe
3-4 ziarna ziela ang.
kilka ziaren pieprzu
1 łyżeczka kurkumy do zalewy
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta ostrej papryki np: chili
LINK do przygotowania na filmie
Ogórki najlepiej obrać ze skóry, bo smak jest dużo lepszy niż tych ze skórą i nie bijmy się tutaj o witaminy, bo mają ich niewiele a wartości ogórków to przede wszystkim doskonałe walory smakowe. Ogórki kroję w plastry. Oczyszczoną paprykę ze środków z nasionami i z białych niesmacznych części najlepiej pokroić na zbliżone wielkością do talarków ogórka. Cebulę , jeśli duża kroję wzdłuż na 4 i dalej kroję w takie krótkie piórka. Czosnek ząbki kroję w cieniutkie talarki.
Dodaję do pokrojonych warzyw połowę ilości oleju i mieszam.
Wypełniam wyparzone słoiki mieszanką warzyw, ubijając nieco, by jak najwięcej do nich schować, ale nie niszcząc zawartości. Do każdego słoika dodaję płaską łyżeczkę gorczycy, po1 liściu laurowym, po 2 ziarna ziela ang. i po 3-4 ziarna pieprzu czarnego.
Przygotowanie zalewy: Do wody dodaję cukier, kurkumę, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziele ang.,pieprz czarny, szczyptę chili. Mieszam i jak woda się podgrzeje dodaję sól (lepiej nie dodawać soli do zimnej wody, bo garnki brzydkie się robią). Kiedy woda się zagotuje gotuję dalej na mniejszym grzaniu ok. 5-7 minut. Dodaję ocet i pozostały olej. Mieszam i gdy tylko całość ponownie się zagotuje zestawiam z grzania i zalewam gorącą zalewą słoiki, zostawiając pod zakrętką ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręcam dokładnie, ale nie na siłę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika-temperatura 110 stopni C. na ok. 20-25 minut, grzałka góra-dół). Po tym czasie słoiki nadal stoją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Warto przetestować szczelność sprawdzając zakrętki, które powinny być wklęsłe i odwracaniem słoików do góry dnem w obawie czy nie ma wycieków. Sprawdzone słoiki przenosimy w ciemne chłodne i suche miejsce.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo lubię zaopatrywać swą spiżarkę w tego typu przetwory:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj sałatkę i wlałam za mało zalewy, wystają trochę poza zalewę po gotowaniu.Czy mogę otworzyć dzisiaj dolać, czy jest już za późno?
OdpowiedzUsuńMożna tak zrobić, ale trzeba pamiętać o ponownej pasteryzacji
UsuńJeszcze nigdy nie łączyłam tej pary, choć osobno zaprawiam i jedno i drugie. Chyba z ciekawości zrobię próbę :)
OdpowiedzUsuńWarto eksperymentować, chociaż trzeba uważać, by się nie uzależnić, bo mocno rośnie apetyt
UsuńPyszna i uniwersalna sałatka do wielu obiadów. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest, sprawdzona przystawka
UsuńW tym roku robiłam tą sałatkę. Już tak mi się chciało takiej sałatki ze słoika.
OdpowiedzUsuńtak naprawdę można zajadać ją przez cały rok - u mnie już słoik musiał być otworzony
UsuńIdealne na zimę. Lato zamknięte w słoiku
OdpowiedzUsuńMoja babcia i mama takie robiły. Zawsze smakowały obłędnie!
OdpowiedzUsuńCóreczki i synkowie tez powinny, by ich pociechy się uczyły
UsuńUwielbiam takie przetwory! Na zimę jak znalazł.
OdpowiedzUsuńTakie sałatki działają kusząco na podniebienie, polecam
UsuńNigdy nie robiłam takich sałatek. Jest tyle przepisów, że ciężko się zdecydować
OdpowiedzUsuńTeż taką robię, jest pyszna. Mam już gotowych kilka słoiczków .;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej sałatki.
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Niestety w tym roku nie robiłam sałatek
OdpowiedzUsuń