Strony

sobota, 20 sierpnia 2022

Sałatka pychotka z ogórków i papryki moja ulubiona i prosta

 Witam Kochani. Sezon na przetwory w pełni! Sałatki słodko-kwaśne to smakowity dodatek na kanapki, zwłaszcza zimą, gdy brakuje świeżych warzyw najlepszej jakości.


Składniki na 7 słoików o średniej poj. ok. 600 ml


około 1 kg papryki słodkiej ładnie wybarwionej o grubym miąższu najlepiej

około 1 kg ogórków świeżych sałatkowych (nieco większe od typowych kiszeniaków)

3-4 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

1 płaska łyżeczka gorczycy na jeden słoik

po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik

po 2-3 ziarna pieprzu czarnego na słoik

1 liść laurowy na słoik


Zalewa:

40-50 ml oleju (połowa do warzyw, połowa do zalewy)

2 litry wody 

300 ml octu spirytusowego 10%

150 g cukru (ok. 3/4 szklanki o poj. 250 ml)

2 łyżki z brzuszkiem soli  (35 g)

3-4 liście laurowe 

3-4 ziarna ziela ang. 

kilka ziaren pieprzu 

1 łyżeczka kurkumy do zalewy

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

szczypta ostrej papryki np: chili


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Ogórki najlepiej obrać ze skóry, bo smak jest dużo lepszy niż tych ze skórą i nie bijmy się tutaj o witaminy, bo mają ich niewiele a wartości ogórków to przede wszystkim doskonałe walory smakowe. Ogórki kroję w plastry. Oczyszczoną paprykę ze środków z nasionami i z białych niesmacznych części najlepiej pokroić na zbliżone wielkością do talarków ogórka. Cebulę , jeśli duża kroję wzdłuż na 4 i dalej kroję w takie krótkie piórka. Czosnek ząbki kroję w cieniutkie talarki. 

Dodaję do pokrojonych warzyw połowę ilości oleju i mieszam. 


Wypełniam wyparzone słoiki mieszanką warzyw, ubijając nieco, by jak najwięcej do nich schować, ale nie niszcząc zawartości. Do każdego słoika dodaję płaską łyżeczkę gorczycy, po1 liściu laurowym, po 2 ziarna ziela ang. i po 3-4 ziarna pieprzu czarnego.

Przygotowanie zalewy: Do wody dodaję cukier, kurkumę, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziele ang.,pieprz czarny, szczyptę chili. Mieszam i jak woda się podgrzeje dodaję sól (lepiej nie dodawać soli do zimnej wody, bo garnki brzydkie się robią). Kiedy woda się zagotuje gotuję dalej na mniejszym grzaniu ok. 5-7 minut. Dodaję ocet i pozostały olej. Mieszam i gdy tylko całość ponownie się zagotuje zestawiam z grzania i zalewam gorącą zalewą słoiki, zostawiając pod zakrętką ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Zakręcam dokładnie, ale nie na siłę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika-temperatura 110 stopni C. na ok. 20-25 minut, grzałka góra-dół). Po tym czasie słoiki nadal stoją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Warto przetestować szczelność sprawdzając zakrętki, które powinny być wklęsłe i odwracaniem słoików do góry dnem w obawie czy nie ma wycieków. Sprawdzone słoiki przenosimy w ciemne chłodne i suche miejsce.

Życzę bogatej spiżarni!

Pozdrawiam Weronika


18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zaopatrywać swą spiżarkę w tego typu przetwory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wczoraj sałatkę i wlałam za mało zalewy, wystają trochę poza zalewę po gotowaniu.Czy mogę otworzyć dzisiaj dolać, czy jest już za późno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak zrobić, ale trzeba pamiętać o ponownej pasteryzacji

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie łączyłam tej pary, choć osobno zaprawiam i jedno i drugie. Chyba z ciekawości zrobię próbę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto eksperymentować, chociaż trzeba uważać, by się nie uzależnić, bo mocno rośnie apetyt

      Usuń
  4. Pyszna i uniwersalna sałatka do wielu obiadów. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku robiłam tą sałatkę. Już tak mi się chciało takiej sałatki ze słoika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę można zajadać ją przez cały rok - u mnie już słoik musiał być otworzony

      Usuń
  6. Idealne na zimę. Lato zamknięte w słoiku

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia i mama takie robiły. Zawsze smakowały obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Córeczki i synkowie tez powinny, by ich pociechy się uczyły

      Usuń
  8. Uwielbiam takie przetwory! Na zimę jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie sałatki działają kusząco na podniebienie, polecam

      Usuń
  9. Nigdy nie robiłam takich sałatek. Jest tyle przepisów, że ciężko się zdecydować

    OdpowiedzUsuń
  10. Też taką robię, jest pyszna. Mam już gotowych kilka słoiczków .;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi smacznie. Niestety w tym roku nie robiłam sałatek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.