Strony

czwartek, 31 marca 2022

Pyszny Pasztet bez wątróbki z fileta drobiowego łatwy przepis

 Witam Kochani! Polecam z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy naprawdę dobry pasztet z fileta z kurczaka. Sposób nie tylko łatwiejszy, ale i pasztet nie wychodzi suchy, pomimo, że mięso chude i bez dodatku wątróbki.

Życzę Wam Kochani samych łatwych dobrych przepisów, żeby więcej czasu poświęcić ważniejszym zajęciom a przede wszystkim na Wielkanoc życzę Wam radości i spokoju.




Składniki na formę o wymiarach 26 cm x 11 cm

około 1 kg fileta z kurczaka (mniej więcej dwie podwójne spore piersi)

Warzywa, jak do rosołu: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, jedna lub dwie cebule, ząbek czosnku lub czosnek w proszku

3 jajka

3-4 łyżki bułki tartej lub bułka czerstwa albo 3 łyżki kaszy manny 

300 ml wody

trochę tłuszczu do smażenia

przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy, tymianek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i warzywa kroję mniej więcej w kostkę.

Rozgrzewam tłuszcz w szerokim rondlu, tak, by wygodnie rozłożyć mięso. Kiedy mięso się zrumieni z obu stron, dodaję cebulę i chwilkę podsmażam z mięsem mieszając w trakcie, żeby delikatnie się zrumieniła i zaraz dodaję warzywa. Dalej mieszam i kilka minut podsmażam. Pod koniec wstępnie przyprawiam szczyptą pieprzu ziołowego, tymianku, czosnku i soli. Mieszam i po chwili smażenia dodaję 300 ml wody lub bulionu (rosół). Duszę całość do miękkości warzyw pod przykryciem około 15-20 minut.



Po wystudzeniu zalewam bułkę tym sosem z duszenia warzyw i mieszam.

Pozostałą zawartość z rondla: mięso i warzywa mielę w maszynce 2-3 razy. Namiękłą bułkę przepuszczam przez maszynkę na samym końcu. 

Zmieloną masę próbuję przed dodaniem jajek i jak trzeba dodaję ciut soli do smaku oraz obowiązkowo moim zdaniem: płaską łyżeczkę startej gałki muszkatołowej. Dodaję jajka i mieszam dokładnie całość. 

Smaruję formę tłuszczem i nastawiam piekarnik na 170 stopni C. grzałka góra - dół.

Masę wkładam do formy, starając się ją ubić przy tym, żeby była dosyć ścisła. Wierzch smaruję tłuszczem, co da efekt ładnej skórki w trakcie pieczenia i jednocześnie zabezpieczy przed nadmiernym przesychaniem.

Piekę około 45 minut w temp. 170 stopni C. grzałka góra-dół.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. This looks so yummi! :)

    Have a lovely day 💜

    🌸 Kiara Era BLOG 🌸

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Jeśli pasztet to tylko domowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pasztety to jest to. Pamiętam jak mama takie robiła

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią spróbuję. Nigdy nie robiłąm domowego pasztetu

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pasztety z wątróbki są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię czasem taki pasztet, jak nie mam pomysłu na warzywa z rosołu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedys zajadało się takimi przysmakami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny pasztecik. Ja też taki robię i planuję zrobić na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczny. Już wypróbowany i z pewnością jeszcze nie raz go powtórzę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dzięki za test i ocenę! Życzę miłego wiosennego tygodnia!

      Usuń
    2. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

      Usuń
  10. Witam. Mam jedno pytanko. Wyszedłby tak samo tylko z indykiem zamiast kurczaka? Dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja właśnie robię z indyka,dam znać jak wyszlo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.