Strony

czwartek, 9 grudnia 2021

Ryba przepyszna szybkościowa w starym sprawdzonym przepisie

 Witam Kochani! Polecam prosty sposób na apetyczną rybę, zwłaszcza, gdy przygotowań do Świąt nie brakuje...



Składniki na 1 rybę waga ok. 1kg

najlepiej świeża ryba np: karp, pstrąg, sandacz czy łosoś

sól, pieprz do przyprawienia ( u mnie jeszcze ciut pieprzu ziołowego, ale to dodatek opcjonalny)

1-2 łyżki mąki pszennej

kilka łyżek oleju do smażenia 


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Oczyszczoną z łusek, płetw i umytą rybę kroję w poprzek w plastry o grubości ok. 2 cm

Przykładowa ryba: pstrąg

Oprószam plastry (tzw. dzwonka) solą, pieprzem i niewielką szczyptą pieprzu ziołowego i odstawiam na 15-20 minut.


Obtaczam kolejno dzwonka w mące i układam na rozgrzanym tłuszczu, pilnując by grzanie nie było zbyt mocne. Smażę 4-5 na rumiano. Osączam na bibule i gotowe do podania. 



Dzwonka rumiane pięknie prezentują się na półmisku a do tego smak mniam, mniam.

Kochani życzę smakowitych 
Przyjemnych Świąt Bożego Narodzenia 
w rodzinnym gronie

3 komentarze:

  1. W taki sposób zawsze przyrządzam karpia. Szybko i pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam. Polecam ten sposób do wielu ryb.

      Usuń
  2. Najprostrze i najbardziej smaczne. Taką rybkę zawsze chętnie zjadam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.