Witam Kochani! Polecam prosty sposób na apetyczną rybę, zwłaszcza, gdy przygotowań do Świąt nie brakuje...
Składniki na 1 rybę waga ok. 1kg
najlepiej świeża ryba np: karp, pstrąg, sandacz czy łosoś
sól, pieprz do przyprawienia ( u mnie jeszcze ciut pieprzu ziołowego, ale to dodatek opcjonalny)
1-2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek oleju do smażenia
LINK do przygotowania na filmie
Oczyszczoną z łusek, płetw i umytą rybę kroję w poprzek w plastry o grubości ok. 2 cm
Przykładowa ryba: pstrąg |
Obtaczam kolejno dzwonka w mące i układam na rozgrzanym tłuszczu, pilnując by grzanie nie było zbyt mocne. Smażę 4-5 na rumiano. Osączam na bibule i gotowe do podania.
Kochani życzę smakowitych
Przyjemnych Świąt Bożego Narodzenia
w rodzinnym gronie
W taki sposób zawsze przyrządzam karpia. Szybko i pysznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam. Polecam ten sposób do wielu ryb.
UsuńNajprostrze i najbardziej smaczne. Taką rybkę zawsze chętnie zjadam
OdpowiedzUsuń