Witam Kochani! Lato to też dobry czas na śledzie - bombę kwasów omega. Polecam prosty szybki sposób na pyszną sałatkę.
Składniki na około 8 porcji
7-8 płatów śledziowych wymoczonych z nadmiaru soli w zimnej wodzie (ok. 1 litr) z dodatkiem 50 ml octu z jabłek lub soku z cytryny (moczę ok. 12 godz.)
4-5 ogórków kiszonych
1 cebula o łagodnym smaku
1 jabłko
ok. 400 g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Jeśli śledzie odpowiednio straciły sól, odlewam wodę, dobrze osączam i kroję w kostkę. Układam na sicie dla pewności, żeby jeszcze co nieco odsączyć płynu, dzięki temu sałatka zachowa gęstość i będzie efektownie wyglądać na talerzu. Po co dodaję ocet lub sok z cytryny do wody? Odpowiedź jest prosta: śledzie z reguły mdłe zyskają na smaku i zdecydowanie zrobią się o ton jaśniejsze niż były. Jakość ryb jest bardzo ważna: staram się kupować jędrne płaty o ładnym jasnym wybarwieniu.
Do pokrojonych osączonych śledzi dodaje pokrojone: cebulę, ogórki, jabłko, jogurt, miód. Mieszam i gotowe! Polecam smakowita na co dzień, idealna na imprezy.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
U mnie śledzie zwykle w Wigilię i Wielki Piątek - masz rację, trzeba przełamać ten zwyczaj, bo śledzie smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję zielonego groszku :-) Super potrawa nie tylko na Wigilię.
UsuńU mnie sałatki śledziowe nie tylko od święta. Smaczne i zdrowe i łatwe w przygotowaniu. :)
OdpowiedzUsuńSałatki zawsze są na miejscu. Zdrowe i smaczne ;) dermatolog lublin
UsuńNo i narobiłaś mi smaka na śledzie :D Uwielbiam tą sałatkę.
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się ze świętami :) dobra i smaczna ale do alkoholu.
OdpowiedzUsuńTakie szybkie przepisy to ja najbardziej lubię, akurat śledzi bym zjadła.
OdpowiedzUsuńBardzo świetny przepis, śledzie i ogorki��
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetny blog ;) fajnie się go czyta ;) Komputery serwis Pozdrawia :)
OdpowiedzUsuń