piątek, 7 maja 2021

Muffiny babeczki bakaliowe bez glutenu naturalnie słodzone

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na pyszne wilgotne babeczki z daktylami, figami bez mąki pszennej i dosładzania.





Składniki na ok. 12 sporych babeczek


ok. 300 g daktyli suszonych(u mnie 150 g daktyli, 150 g fig)

ok.50 g żurawiny

120 g zmielonego sezamu lub orzechów (najlepiej zmielić samemu)

1-2 jaja

50 ml oleju

200 g płatków owsianych zmielonych 

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g jogurtu naturalnego lub mleka

250 ml mleka (mleko zwierzęce lub roślinne)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Jeśli przeszkadzają Wam ziarenka fig, zastąpcie je daktylami - te idealnie nadaję się do ciasta. Bakalie trzeba opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w gorącej wodzie na ok. 15-20 minut. Żurawinę traktuję podobnie, ale zostawiam ją w całości i osączam. Natomiast daktyle, figi również osączam i blenduję w rozdrabniaczu z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

W dużej misie najlepiej wymieszać na sucho zmielone płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, cynamon. Po czym dodać rozbełtane jajo, zblendowane bakalie, żurawinę, olej i mleko. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można jeszcze dodać ciut mleka. Wymieszać i wyłożyć do wysmarowanych foremek, nieco poniżej ich wysokości, bo tego typu wypieki nie rosną tak bardzo. Masę trzeba nieco ugnieść w foremkach i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 175-180 stopni C. grzałka góra-dół lub termo-obieg na ok. 25 minut. Babeczki są pyszne, wilgotne i bardzo pożywne. Upieczone ciasto, choć wilgotne nie  osadza się na patyczku. Babeczki najlepiej smakują dobrze wystudzone.


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

 

4 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...