Witam Kochani! Polecam prosty przepis na smakowitą szarlotkę bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Kochani z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Wam przede wszystkim zdrowia, radości, pysznych Świąt, ale nie męczących w przygotowaniach...
LINK do przygotowania na filmie
SKŁADNIKI
Masa z jabłek
ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę (polecam jabłka o żółtym miąższu np: Jonagold
ok. 200 ml wody
2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa i 1 pomarańczowa)
Przygotowanie: Do garnka z jabłkami wlewam wodę i podgrzewam. Gotuję na małym grzaniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączam grzanie i do gorącej masy dodaję galaretki. Mieszam kilka razy do rozpuszczenia się galaretek.
Spód do szarlotki
ok. 300 g herbatników pokruszonych
120 g masła stopionego
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki kakao
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć w formie wyłożonej folią spożywczą, uciskając i wyrównując powierzchnię spodu ( u mnie tortownica o średnicy 27 cm). Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Masa serowa z serka mascarpone
0,5 kg serka mascarpone
80 g cukru drobnego lub cukru pudru
1 duże jajo dobrze umyte przed użyciem
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
Przygotowanie: Jajo miksuje z cukrem i wanilią aż masa zbieleje, powiększy się i zgęstnieje czyli na tzw: kogel-mogel. Po czym dodaję serek mascarpone i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia.
Przygotowanie całości
Na wystudzony spód wlewam zimną tężejącą masę z jabłek. Wyrównuję wierzch. Wkładam do lodówki na ok. pół godziny. Na masę z jabłek wykładam masę serową z mascarpone. Wyrównuję i posypuję startymi ciastkami z tarta czekoladą. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Życzę udanych specjałów
Pozdrawiam Weronika
Witam. Nie używam surowych jaj, czym mogę je zastąpić? Alicja
OdpowiedzUsuńWitam. Można jajko pominąć, ale szkoda, bo kogel-mogel dodaje dużo smaku
UsuńWygląda cudownie i bez pieczenia <3!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jeden z najlepszych przepisów!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bez pieczenia chętnie wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na to ciasto. Uwielbiam szarlotki w każdej postaci. Nie wykluczam absolutnie, że jutro i u mnie do kawy będzie taka szarlotka. Mniam!
OdpowiedzUsuńSuper wlasnie wczoraj zrobilam pychotka
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można zrobić szarlotkę bez pieczenia. Bardzo mnie to zaskoczyło :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo też bardzo smaczna. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńJabłecznik wygląda bardzo pysznie muszę spróbować. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Kradnę i robię na święta . Piekarnik nie działa , bez pieczenia też będzie pysznie . Spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dobry przepis zwłaszcza na cieplejsze dni. Dziękuję za życzenia test i ocenę. Pozdrawiam wiosennie cieplutko!!!
UsuńJuż czuje ten słodki smak.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń