Witam Kochani! Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę miłych przygotowań i nade wszystko zdrówka a przy okazji polecam sprawdzoną smakowitą przekąskę z łososiem, którą dość szybko można przygotować...
Składniki na około 10 mini-galaretek
około 100 g łososia wędzonego lub pieczonego pokrojonego na mniejsze kawałki
około 400 ml gorącego rosołu (bulion-wywar z warzyw)
około 50 ml zimnej wody lub zimnego rosołu
3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
trochę ugotowanych chłodnych warzyw z rosołu typu marchewka, pietruszka, seler
2 ugotowane jajka na twardo chłodne pokrojone
1 cytryna lub sok do pokropienia mini-galaretek
LINK do przygotowania na filmie
Gotuję wywar z typowych warzyw, jak do rosołu lub korzystam z zapasów, jeśli mam taki rosół z wczoraj czy pasteryzowany wcześniej w słoiku.
Do żelatyny dodaję ok. 50 ml zimnej wody i czekam chwilę, jak spęcznieje.
Warzywa odcedzam z rosołu. Do gorącego rosołu dodaję żelatynę i mieszam chwilę do rozpuszczenia. (rosół nie może się gotować z żelatyną, dlatego żelatynę dodajemy po wyłączeniu grzania).
Do niewielkich pojemniczków lub do kilku większych, jak wolicie, układamy na spód kawałki łososia, potem jajko, znów trochę łososia i warzywa.
Chłodny rosół najlepiej przelać do dzbanka z dzióbkiem, żeby wygodnie rozlać go do naczyń. Naczynia najlepiej ustawić na tacy. Po rozlaniu chłodnego rosołu wstawić do lodówki najlepiej do jutra. Pozostaje udekorowanie zieleniną i dołożenie plastrów z cytryny. Pychota!!!
Życzę smacznego
Pozdrawiam Weronika
Interesująca galareta ;)
OdpowiedzUsuńTeż czasem robię łososia w galarecie, ale całe dzwonka :) Twój wydaje się bardziej przyjazny :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń