Strony

piątek, 4 grudnia 2020

Łosoś świąteczny w galarecie wyśmienita przekąska i łatwy przepis

 Witam Kochani! Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę miłych przygotowań i nade wszystko zdrówka a przy okazji polecam sprawdzoną smakowitą przekąskę z łososiem, którą dość szybko można przygotować... 


Składniki na około 10 mini-galaretek





około 100 g łososia wędzonego lub pieczonego pokrojonego na mniejsze kawałki

około 400 ml gorącego rosołu (bulion-wywar z warzyw)

około 50 ml zimnej wody lub zimnego rosołu

3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny

trochę ugotowanych chłodnych warzyw z rosołu typu marchewka, pietruszka, seler

2 ugotowane jajka na twardo chłodne pokrojone


1 cytryna lub sok do pokropienia mini-galaretek


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Gotuję wywar z typowych warzyw, jak do rosołu lub korzystam z zapasów, jeśli mam taki rosół z wczoraj czy pasteryzowany wcześniej w słoiku.  

Do żelatyny dodaję ok. 50 ml zimnej wody i czekam chwilę, jak spęcznieje.

Warzywa odcedzam z rosołu. Do gorącego rosołu dodaję żelatynę i mieszam chwilę do rozpuszczenia. (rosół nie może się gotować z żelatyną, dlatego żelatynę dodajemy po wyłączeniu grzania). 

Do niewielkich pojemniczków lub do kilku większych, jak wolicie, układamy na spód kawałki łososia, potem jajko, znów trochę łososia i warzywa.

Chłodny rosół najlepiej przelać do dzbanka z dzióbkiem, żeby wygodnie rozlać go do naczyń. Naczynia najlepiej ustawić na tacy. Po rozlaniu chłodnego rosołu wstawić do lodówki najlepiej do jutra. Pozostaje udekorowanie zieleniną i dołożenie plastrów z cytryny. Pychota!!!


Życzę smacznego

Pozdrawiam Weronika


3 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.