Składniki na formę ok. 33 cm x 23 cm
5 jaj
3 szklanki mąki tortowej pszennej (750 ml lub ok. 450 g)
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml cukru drobnego ok. 170 g (3/4 szklanki)
200 ml oleju np: słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat np: cukier waniliowy
około 70 dag umytych osączonych owoców
Formę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub wykładam papierem do pieczenia.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
W drugiej misie miksuję całe jaja z cukrem do momentu powiększenia objętości i zgęstnienia masy. Dodaję jogurt. Miksuję i dodaję olej, wlewając w kilku etapach podczas miksowania. Na koniec dodaję mąkę w kilku rzutach, cały czas przy tym miksując na nieco mniejszych obrotach, ale tylko do momentu jednolitej masy.
Ciasto wlewam do formy. Układam na wierzchu owoce. Jeśli owoce są mało słodkie posypuję po wierzchu niewielką ilością cukru. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni C. na około 45 minut, grzałka góra-dół.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
fajne letnie ciasto
OdpowiedzUsuńA ile jogurtu?��
OdpowiedzUsuńCzy śliwki też się nadadzą?
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ;)
OdpowiedzUsuńMozna prosic o zwazenie jogurtu,u mnie jogurt gesty trzeba wybierac lyzeczka ciezko odmierzyc 200 ml
OdpowiedzUsuńDziekuje
Na opakowaniu jogurtu jest zawsze podana waga.
UsuńUwielbiam ciasto z owocami! To zdecydowanie smak lata lub wczesnej jesieni, kiedy królują śliwki i inne owoce :)
OdpowiedzUsuń