Składniki na ok. 17 szt
ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub np: drobiowe lub inne mieszanki mięsne
3 łyżki kaszy manny
około 80 ml chłodnego rosołu lub innego wywaru z warzyw (może być też po prostu woda)
1 cebula poszatkowana drobno
1 czosnek starty na tarce
1 jajko (opcjonalnie)pół łyżeczki soli (3-4 g)
przyprawy według uznania; u mnie po szczypcie lubczyku susz i pieprzu ziołowego
Składniki na sos do pulpetów
ok. 1 litr rosołu lub innego wywaru z warzyw (może być woda plus przyprawy)
kilka suszonych rozdrobnionych grzybów suszonych lub 3-4 pokrojone świeże pieczarki (dodatek grzybów opcjonalny, ale dodaje dużo smaku)
2 łyżki mąki plus 100 ml zimnej wody
sól, pieprz do smaku
Do mięsa mielonego dodaję sól, kasze mannę, rosół, cebulę, czosnek, jajko, przyprawy i wyrabiam. Wrabianie bardzo ważne. Na początku wszystko rzadkie, ale po krótkim czasie masa nabiera gęstości i jest wyraźnie spójna, kleista. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Formuję w typowe kulki-pulpety. Podgrzewam rosół z dodatkiem grzybów. Pulpety układam na wrzątek pojedynczo, w wolnym tempie, żeby nie oziębić wody. Dzięki temu pulpety szybko się ścinają, bieleją i w środku zachowują soczystość. Gotuję około 10 minut na minimalnym grzaniu.
Mieszam mąkę w zimnej wodzie i wlewam do gotującego się płynu z pulpetami. Mieszam delikatnie i krótko gotuję kilka sekund. Gotowe do podania! Idealne do kasz, ziemniaków, ryżu...
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Witam, dzisiaj zrobiłam wg przepisu Twojego Weroniko, udały się, pyszne, inne niż dotychczas robiłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńU nas pulpeciki goszczą dość często, więc chętnie wypróbuję Twój patent.
OdpowiedzUsuńWeroniko, a moje pulpety z kaszą manną wychodzę twarde. Co robię nie tak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maria
Witam serdecznie. Proszę spróbowac dodać jeszcze ciut wody (dodatek wody lub wywaru z warzyw jest bardzo ważny) i dobrze wyrobic az masa stężeje) Pozdrawiam
Usuń