poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Pulpety soczyste z mięsa mielonego i nie rozwalają się w gotowaniu

Witam Kochani! Bywało, że jedliście pulpety piękne gładkie, ale niestety twarde i takie jakieś suche... Polecam mój prosty sposób z kaszą manną i dolewką rosołu...




Składniki na ok. 17 szt 



ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub np: drobiowe lub inne mieszanki mięsne
3 łyżki kaszy manny 
około 80 ml chłodnego rosołu lub innego wywaru z warzyw (może być też po prostu woda)
1 cebula poszatkowana drobno
1 czosnek starty na tarce
1 jajko (opcjonalnie)
pół łyżeczki soli (3-4 g)
przyprawy według uznania; u mnie po szczypcie lubczyku susz i pieprzu ziołowego



Składniki na sos do pulpetów


ok. 1 litr rosołu lub innego wywaru z warzyw (może być woda plus przyprawy)

kilka suszonych rozdrobnionych grzybów suszonych lub 3-4  pokrojone świeże  pieczarki (dodatek grzybów opcjonalny, ale dodaje dużo smaku)

2 łyżki mąki plus 100 ml zimnej wody

sól, pieprz do smaku




Do mięsa mielonego dodaję sól, kasze mannę, rosół, cebulę, czosnek, jajko, przyprawy i wyrabiam. Wrabianie bardzo ważne. Na początku wszystko rzadkie, ale po krótkim czasie masa nabiera gęstości i jest wyraźnie spójna, kleista. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut. 


Formuję w typowe kulki-pulpety. Podgrzewam rosół z dodatkiem grzybów. Pulpety układam na wrzątek  pojedynczo, w wolnym tempie, żeby nie oziębić wody. Dzięki temu pulpety szybko się ścinają, bieleją i w środku zachowują soczystość. Gotuję około 10 minut na minimalnym grzaniu. 

Mieszam mąkę w zimnej wodzie i wlewam do gotującego się płynu z pulpetami. Mieszam delikatnie i krótko gotuję kilka sekund. Gotowe do podania! Idealne do kasz, ziemniaków, ryżu...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika






5 komentarzy:

  1. Witam, dzisiaj zrobiłam wg przepisu Twojego Weroniko, udały się, pyszne, inne niż dotychczas robiłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas pulpeciki goszczą dość często, więc chętnie wypróbuję Twój patent.

    OdpowiedzUsuń
  3. Weroniko, a moje pulpety z kaszą manną wychodzę twarde. Co robię nie tak :)
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Proszę spróbowac dodać jeszcze ciut wody (dodatek wody lub wywaru z warzyw jest bardzo ważny) i dobrze wyrobic az masa stężeje) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...