Składniki podstawowe na formę do tarty o średnicy ok. 28 cm
5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
ok. 300 g fileta rybnego pokrojonego w kostkę
przyprawy: sól, pieprz
Sos beszamel
50 g masła
0,5 litra mleka
35 g mąki pszennej (ok. 1,5 łyżki z brzuszkiem)
przyprawy po małej szczypcie np: pieprz ziołowy, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól
Wyrównuje mniej więcej powierzchnie przygotowaną z ziemniaków i ryby. Posypuję odrobiną soli i pieprzu.
Zabieram się do przygotowania sosu beszamelowego, który na pewno uda się każdemu przy odrobinie cierpliwości. Ustawiam patelnie na małym grzaniu. Najpierw topię masło i zaraz dodaję przyprawy a zaraz potem mąkę. Mieszam chwilę. Dolewam partiami mleko ciągle mieszając masę, która na początku jest nijaka, grudkowata. Jednak ciągłe mieszanie przemienia ją w gładką konsystencję. To naprawdę prosty pyszny sos. Można jeszcze dodać na koniec już bez grzania jedno lub 2 żółtka, żeby zapiekanka była bardziej zwarta: wymieszać, wylać na ziemniaki z rybą. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam takie proste obiady ;) dzięki!
OdpowiedzUsuńCzy do ziemniaków i ryby można dodać jakieś warzywo, np. brokuły lub papryka?
OdpowiedzUsuńSmaczny obiad:) Ja dodałam do przepisu jeszcze trochę marchewki. Ale to cała ja - wszędzie wcisnę marchew do takich zapiekanek:)
OdpowiedzUsuń