wtorek, 3 września 2019

Ziemniaki z piekarnika pychota do obiadu prosty przepis minimum tłuszczu

Witam Kochani! Polecam prosty sposób na fantastyczne kartofle do obiadu czy innych głównych dań, bez sosów i ciężkiej okrasy...






Składniki na 3-4 porcje



12 średnich najlepiej podłużnych ziemniaków
2 łyżki oleju do pieczenia lub 1 łyżka klarowanego topionego masła
1 łyżeczka miodu 
sól do smaku 2-3 szczypty wg uznania
przyprawy ziołowe według uznania, u mnie: ciut oregano, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego i czarnego, szczypta czosnku w proszku




Ziemniaki obrane, (jeśli młode ładne mogą być w skórkach) kroję wzdłuż na ćwiartki. Jeśli cząstki kartofli kleją się zbytnio przelewam krótko na sicie zimną wodą, żeby się pozbyć nadmiaru skrobi. Taki zabieg sprawi, że lepiej się pieką i rumienią. 


Marynata: Mieszam olej z miodem , solą, czosnkiem i ziołami. Sól można oczywiście pominąć i posolić dopiero po upieczeniu wg uznania.

Osączone ziemniaki mieszam z marynatą i wykładam na papier do pieczenia. 



Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni grzałka góra-dół. W trakcie sprawdzam miękkość kartofli. Jeśli są już miękkie a mało rumiane można je podpiec 3-4 minuty na funkcji grilla. 


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.