Składniki na około 1,5 kg schabu
Marynata
około 120 g chrzanu (u mnie chrzan tradycyjny ze słoiczka bez dodatków typu majonez czy śmietana)
około 100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
około 1,5 łyżeczki z brzuszkiem soli (14-15 g)
2 łyżki oleju
1-2 ząbki startego czosnku
przyprawy wg uznania- u mnie po szczypcie: majeranku, papryki słodkiej i ostrej, pieprzu naturalnego
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mieszam składniki marynaty. Polewam mięso w naczyniu żaroodpornym. Nakłuwam mięso patyczkiem do szaszłyka, mniej więcej dość gęsto, dzięki temu marynata łatwiej dotrze do wewnątrz.
Przykrywam pokrywą naczynie i wstawiam całość do lodówki na minimum 12 godz.
Następnego dnia rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C. i piekę schab ok. 40 minut. Po tym czasie obniżam temperaturę na 180 stopni C. i piekę ok. 30 minut, gdzie mniej więcej w połowie tego czasu zdejmuję pokrywę i posypuję wierzch niewielką ilością ziół. Piekę jeszcze kilka minut na funkcji grilla bez przykrycia. Warto wyposażyć się w termometr, dzięki któremu będziemy pewni, że jest dobrze upieczone bez potrzeby przedłużania czasu pieczenia. którego skutkiem jest nadmierne kurczenie się mięsa i jego przesuszanie, zwłaszcza tak wyjątkowego jak schab. Reguła, że mięso piecze się tyle czasu ile ono waży tzn. że 1,5 kg mięsa piecze się 1,5 godziny w przypadku schabu i nie tyko schabu, nie sprawdza się, tym bardziej, jeśli mięso jest wydłużone, niegrube. Moje 1,5 kg schabu piekło się tylko około 70 minut a bywa, że piekę jeszcze krócej.
Sos , który pozostał warto wykorzystać do przygotowania sosu pieczeniowego. Wystarczy go ciut zagęścić i polać grubsze kawałki schabu. Całość delikatnie podgrzać na niewielkim grzaniu.
Życzę Kochani Radosnych Smakowitych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika
Pycha:)
OdpowiedzUsuńCo z tym sosem?
OdpowiedzUsuńApetyczny schabik !!
OdpowiedzUsuńZdrowych i radosnych Świąt !!
Na pewno pycha, ale ja jestem tak objedzona, że pewnie wrócę do Twojego przepisu dopiero po świętach. Taki urok tego czasu :)
OdpowiedzUsuńIdealny na święta.
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie. Idealny na święta :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńMusze go zapisać
OdpowiedzUsuńWypróbowałam z pewnym niedowierzaniem, bo do tej pory nie wychodził mi. Tym razem nie zawiodłam się, był smaczny zarówno na obiad jak i na kanapki. Polecam
OdpowiedzUsuń