Strony

poniedziałek, 26 listopada 2018

Roladki z Karkówki mięciutkie, najlepsze...

Witam Kochani. Zrazy z karkówki to pewniak, że nie wyjdą za suche tak, jak to bywa ze schabem.
Polecam do nich sprawdzony farsz pieczarkowy lub np: z kapusty kiszonej z grzybami czy też lżejszy ze szpinakiem. LINK do przygotowania na filmie.




Składniki na ok. 8 roladek

około 1,2 kg kształtnej karkówki
sól, pieprz do smaku

Kroję karkówkę na dość grube plastry tak, żeby po rozbiciu nie były za cienkie. Oprószam delikatnie solą i pieprzem. Odstawiam w chłodne miejsce na ok. 1-2 godziny.




Składniki marynaty do zrazów (roladek)

około 80 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy niezbyt ostrej
1 łyżeczka miodu
płaska łyżeczka papryki słodkiej
przyprawy: po małej szczypcie oregano i tymianku


Składniki farszu pieczarkowego



około 50 dag pieczarek pokrojonych drobno
1 cebula posiekana na drobno
100 g rozdrobnionego sera żółtego łagodnego lub kulka mozzarelli
kilka śliwek suszonych rozdrobnionych lub np: garść żurawiny
1 ząbek czosnku
pęczek posiekanego koperku
1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny
sól, pieprz do smaku
kilka łyżek tłuszczu do smażenia (część tłuszczu do smażenia roladek)





Cebulę podsmażam na tłuszczu. Kiedy się zeszkli dodaję pieczarki. Mieszam i przyprawiam w trakcie do smaku. Duszę około 5 minut. Pod koniec dodaję czosnek i koperek. Mieszam i odstawiam  do wystudzenia.

Po wystudzeniu dodaję do farszu śliwki, ciut żurawiny, ser, bułkę tartą. Sprawdzam i w razie potrzeby koryguję smak solą i pieprzem. Farsz gotowy do zawijania.





Każdy plaster mięsa smaruję marynatą. Układam porcję farszu. Brzegi mięsa zawijam do środka i roluję pilnując, żeby z boków nic nie uciekło. Spinam końcówkę plastra wykałaczką.




Roladki krótko rumienię z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na średnim grzaniu. Podlewam w trakcie winem (około 50 ml) - daje to efekt lepszego smaku i ładnego koloru pieczeni i sosu. Pod koniec wlewam na patelnię około 0,5 szklanki wody, by dodatkowo odkleić resztę przywarek z patelni. Polewam roladki uzyskanym sosem. Wkładam roladki pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 10 minut. Po czym obniżam na 170 stopni C na kolejne 7-10 minut.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



3 komentarze:

  1. Będzie próba,ciekawy pomysł,u mnie bez wina,bo są małe dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę zaproponowac inny farsz bo mam goscia ktory nie jada pieczarek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.