Składniki na 3-4 porcje
około 70 dag karkówki pokrojonej w poprzek włókien
około 40 dag np: pieczarek lub innych grzybów wg uznania
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół szklanki wina czerwonego (półwytrawne, wytrawne lub półsłodkie)
250-300 ml rosołu lub wody
ciut tłuszczu do smażenia (jeśli mięso dość tłuste podsmażam bez tłuszczu)
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku, inne przyprawy wg uznania (u mnie szczypta tymianku i oregano)
koperek lub natka z pietruszki
Płaty mięsa większe lub mniejsze lub jak na gulasz podsmażam na małej ilości rozgrzanego tłuszczu z obu stron około 2-3 minuty.
Kiedy się zrumienią podlewam winem. Po odparowaniu wina, co trwa chwilę, dodaję pokrojoną drobno cebulę. Przyprawiam, mieszam i zaraz, jak cebula się zeszkli dodaję rozdrobnione grzyby i starty czosnek. Mieszam i chwilę całość podsmażam. Sprawdzam czy mięso jest już odpowiednie na miękkość- karkówka bardzo szybko mięknie duszona i gotowana. Podlewam rosołem. Duszę całość jeszcze około dziesięć minut pod przykryciem. Dodaję śmietanę i zieleninę. Mieszam do zagotowania i zdejmuję z ognia. Gotowe do podania.
Czas smażenia i duszenia około 30 minut.
Życzę smacznego
Pozdrawiam Weronika
Wlasnie dzisiaj zrobilam to danie. Wspaniale, przepyszne. Polecam..... Dziekuje Weroniko za nastepny wspanialy przepis.
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Koniecznie muszę zrobić tę karkówkę. Własnie takiego przepisu szukałem.
OdpowiedzUsuń