Składniki na biszkopt z 5 jaj (tortownica o średnicy 24 cm)
5 sporych jaj
3/4 szklanki mąki tortowej pszennej (ok. 200 ml)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
płaska łyżka cukru waniliowego lub ciut ekstraktu
1 łyżka mąki pszennej do posypania wierzchu surowego ciasta
1 łyżka mąki pszennej do posypania wierzchu surowego ciasta
szczypta soli
wysmarowana tłuszczem forma i posypana bułką tartą
około 30 dag słodkich truskawek lub innych owoców, jak maliny, borówki, połówki śliwek
Przygotowanie
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam w misie na sucho
W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy jest ubita na sztywno, dodaję cukier partiami na 3 razy, cukier waniliowy, cały czas miksując na lśniącą masę. Dodaję do ubitych białek żółtka i krótko miksuję całość do połączenia. Odstawiam robot. Do masy jajecznej dodaję mąki przesiane przez sito w dwóch rzutach. Za każdym razem mieszam całość ręcznie dużą łyżką ostrożnie, ale jak najkrócej. Przekładam masę biszkoptową do formy. Posypuję wierzch ciasta przez sitko niewielką ilością mąki pszennej, żeby owoce nie opadały na dno( u mnie niestety truskawki były zbyt duże, ale mimo to zatrzymały się w porę nie dotykając spodu). Układam na cieście owoce i natychmiast wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. Piekę około 35 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta, wyjmuję z piekarnika i czekam aż ciasto przestygnie.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
uwielbiam takie ciaste ze świeżymi owocami :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Dziękuję za odwiedziny
Usuńczy to ciasto jest bez proszku do pieczenia?
UsuńSuper ciasto dałam tylko mniej cukru ale wyszło pyszne 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Anno za sprawdzenie przepisu. Pozdrawiam
UsuńNa pewno wypróbuję. Zastanawiam sie tylko czy ciasto nie wyjdzie zbyt suche?
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne, o ile za długo nie będzie się piekło. Polecam i dziękuje za odwiedziny
UsuńCzy nie daje pani proszku
UsuńBiszkopt nie potrzebuje proszku, bo jest puszysty na bazie ubitej piany, ale można dodać, jesli się bardzo obawiamy, że nie urośnie
Usuńzrobiłam i o dziwo mi wyszło- pychota, teraz będę robiła często ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i aż przysłowiowa ślinka cieknie na sam widok. Sezon na truskawki w pełni, ceny są bardzo atrakcyjne i zachęcające do kupowania, więc nic tylko pichcić. Tarty, ciasta, owsianki i jaglanki z sezonowymi owocami to teraz pozycja obowiązkowa w jadłospisie! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńCzy ten przepis nadaje się w przypadku mrożonych owoców?
OdpowiedzUsuńczy to ciasto jest bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńCzy z mrozonymi tez wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWyszło super! Bardzo dobre. Zrobiłam z borówkami
UsuńDziękuję za ocenę! Zachęcam do pozostałych przepisów, pozdrawiam
UsuńJesli zależy Ci na zdrowych i słodkich owocach, to zachęcam do samodzielnej uprawy z sadzonkami od niewczas.co Sadzonki bardzo różnych odmian.
OdpowiedzUsuń