Strony

środa, 30 maja 2018

Biszkopt Puszysty z Truskawkami prosty przepis bez proszku do pieczenia

Witam Kochani. Polecam prosty puszysty biszkopt nie tylko do truskawek. Truskawki najlepiej wybrać mniejsze, nie tak jak u mnie duże, które szybciej opadają na dno. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne i przy tym bez tłuszczu i spulchniaczy.



Składniki na biszkopt z 5 jaj (tortownica o średnicy 24 cm)

5 sporych jaj
3/4 szklanki mąki tortowej pszennej (ok. 200 ml)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
płaska łyżka cukru waniliowego lub ciut ekstraktu
1 łyżka mąki pszennej do posypania wierzchu surowego ciasta
szczypta soli

wysmarowana tłuszczem forma i posypana bułką tartą
około 30 dag słodkich truskawek lub innych owoców, jak maliny, borówki, połówki śliwek





Przygotowanie



Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam w misie na sucho

W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy jest ubita na sztywno, dodaję cukier partiami na 3 razy, cukier waniliowy, cały czas miksując na lśniącą masę. Dodaję do ubitych białek żółtka i krótko miksuję całość do połączenia. Odstawiam robot. Do masy jajecznej dodaję mąki przesiane przez sito w dwóch rzutach. Za każdym razem mieszam całość ręcznie dużą łyżką ostrożnie, ale jak najkrócej. Przekładam masę biszkoptową do formy. Posypuję wierzch ciasta przez sitko niewielką ilością mąki pszennej, żeby owoce nie opadały na dno( u mnie niestety truskawki były zbyt duże, ale mimo to zatrzymały się w porę nie dotykając spodu). Układam na cieście owoce i natychmiast wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni C. Piekę około 35 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta, wyjmuję z piekarnika i czekam aż ciasto przestygnie.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


17 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciaste ze świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto dałam tylko mniej cukru ale wyszło pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Anno za sprawdzenie przepisu. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Na pewno wypróbuję. Zastanawiam sie tylko czy ciasto nie wyjdzie zbyt suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rewelacyjne, o ile za długo nie będzie się piekło. Polecam i dziękuje za odwiedziny

      Usuń
    2. Czy nie daje pani proszku

      Usuń
    3. Biszkopt nie potrzebuje proszku, bo jest puszysty na bazie ubitej piany, ale można dodać, jesli się bardzo obawiamy, że nie urośnie

      Usuń
  4. zrobiłam i o dziwo mi wyszło- pychota, teraz będę robiła często ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i aż przysłowiowa ślinka cieknie na sam widok. Sezon na truskawki w pełni, ceny są bardzo atrakcyjne i zachęcające do kupowania, więc nic tylko pichcić. Tarty, ciasta, owsianki i jaglanki z sezonowymi owocami to teraz pozycja obowiązkowa w jadłospisie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten przepis nadaje się w przypadku mrożonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
  7. czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy z mrozonymi tez wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło super! Bardzo dobre. Zrobiłam z borówkami

      Usuń
    2. Dziękuję za ocenę! Zachęcam do pozostałych przepisów, pozdrawiam

      Usuń
  9. Jesli zależy Ci na zdrowych i słodkich owocach, to zachęcam do samodzielnej uprawy z sadzonkami od niewczas.co Sadzonki bardzo różnych odmian.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.