Składniki
5-6 białych kiełbasek sparzonych
3-4 spore cebule
1 duża papryka czerwona
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
trochę sera łagodnego żółtego do starcia (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
mała szczypta tymianku
mały pęczek natki z pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Obraną cebulę kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę w poprzek na piórka. Paprykę oczyszczoną z ziaren kroję podobnie.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaje cebulę. Chwilę mieszam i zaraz dodaję paprykę. Przyprawiam. W razie potrzeby, gdy sucho na patelni podlewam niewielką ilością wody i duszę dalej pod przykryciem 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając i sprawdzam miękkość. Na koniec dodaję starty na tarce czosnek. Mieszam i chwilę podsmażam. Wyłączam grzanie i dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Mieszam i przekładam całość do miski.
Na tej samej patelni układam ponacinane kiełbaski, które krótko podrumieniam (warto je podlać niewielką ilością wody albo wina, żeby sos z patelni lepiej wchłonął się do kiełbas.
Rozgrzewam piekarnik do około 180 stopni C.
W naczyniu żaroodpornym układam cienką warstwę cebuli i papryki. Na nią układam kiełbaski. Posypuję je odrobiną startego sera. Na wierzch układam pozostałą cebulę z papryką i posypuję startym serem.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 lub 190 stopni C (grzałka z góry) na około 10-15 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub np musztardowo-czosnkowym. Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Rewelacja !Można oczy nacieszyć ,tak apetycznie to danie wygląda ,a co do smaku,tu nie wątpię ,że także będzie rewelacyjnie .Na pewno wypróbuję tak przyrządzoną kiełbaskę w nadchodzące Święta !Dziękuję i pozdrawiam Panią Weroniko:}Danka
OdpowiedzUsuńWitam Pani Danusiu. Polecam tanio i pysznie. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWitam Pani Weroniko. W Pani przepisie na babkę wkradła się mała luka i brakuje opisu co zrobić z żółtkami :) kilka osób pod postem prosi o wyjaśnienie. Chodzi konkretnie o ten przepis : https://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/03/babka-wielkanocna-sprawdzony-sposob.html?m=1
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam serdecznie. Bardzo diękuję za info. Przepis już wyjaśniony. Pozdrawiam
UsuńProszę o przepis na sos musztardowo czosnkowy a kiełbaski - przepyszne
OdpowiedzUsuńJaką kupić kiełbasę do tego przepisu? Parzoną czy surową czy samemu ugotować przed pieczeniem.? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń