wtorek, 27 marca 2018

Babka kokosowa najsmaczniejsza przepis

Witam Kochani. Czas zacząć Pracowity Tydzień Pieczonej Babki. Polecam tradycyjną ucieraną z masłem, z dodatkiem wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszna. Możecie zrobić ją łatwiej, bez ucierania stosując olej np: słonecznikowy lub kokosowy (ok. 3/4 szklanki -200 ml). Jednak ta maślana... Warto się skusić!


Składniki  na babkę


200 g masła miękkiego 82 % tłuszczu
szklanka z brzuszkiem wiórków kokosowych (około 100 g) (szklanka, której używam to stara miara 250 ml)
niecała szklanka cukru pudru (użyłam około 230 ml)
2 łyżeczki cukru do utrwalenia ubitych białek
szklanka z brzuszkiem mąki tortowej pszennej (ok. 130 g lub 260 ml)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (ok. 50 g - 1/3 szklanki)
5 jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki soku z cytryny (40-50 ml - sok z jednej sporej cytryny)
szczypta soli


Lukier łatwy i smaczny

3-4 łyżki z brzuszkiem cukru pudru
sok z cytryny w ilości średnio z połówki cytryny

Przygotowanie lukru: Do cukru dodaję stopniowo sok tak, by powstała masa o konsystencji mniej więcej ciasta naleśnikowego, niezbyt rzadki, niezbyt gęsty.



Dodatkowo do posypania: 2-3 łyżki wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni i wystudzonych






Przygotowanie babki 



Mieszam mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

W osobnej misie do miękkiego masła dodaję cukier puder. Miksuje na kremową masę, dokładnie aż masa zjaśnieje. Następnie najlepiej dodać żółtka, kolejno jedno po drugim i miksować chwilę na krem - ja akurat dodałam najpierw wiórki i sok z cytryny, ale dla lepszych efektów według starych dobrych zasad dodajemy żółtka i miksujemy chwilę na krem. Dopiero potem dodajemy wiórki i sok. Znowu chwilę miksujemy.  

W osobnej misce w międzyczasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję 2 łyżeczki cukru dla utrwalenia piany i jeszcze ciut miksuję.

Wracam do miski z masą   maślano -żółtkowo - kokosowo - cytrynową dodaję mąki przesiane przez sito i chwilę miksuję całość. Dodaję zaraz ubitą pianę i mniej więcej mieszam całość do połączenia, ale jak najkrócej i dużą łyżką (ten etap bez miksowania robotem). 




Wkładam do wysmarowanej formy, wysypanej bułką tartą  i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Sprawdzam tradycyjnie, nakłuwając ciasto drewnianym patyczkiem. Jeśli nie ma śladów surowego ciasta, ciasto upieczone. Czekam aż trochę przestygnie i jeszcze na ciepło wyjmuję z formy. Kiedy babka przestygnie oblewam skromnie lukrem i obsypuję lekko zrumienionymi wiórkami. Oczywiście proporcje lukru możecie zwiększyć - ja nie przepadam za nadto słodkim ciastem


Życzę Kochani Radosnych i Smacznych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta babeczka! Uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna babeczka. Aż mnie naszła ochota na pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w tym roku czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Ja mam nieco inny przepis, ale u mnie też na kokosowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję!!! Kokosowe łakocie jedne z najlepszych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka to chyba jedyne "ciasto", które naprawdę mi smakuje. Nie ma masy, galaretek itd. itp. Kokosowej jeszcze nie próbowałam, ale będzie trzeba. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.