Strony

piątek, 12 stycznia 2018

Pyszna Rolada Schabowa z mięsem mielonym, pieczarkami przepis

Witam Kochani. Niniejszy post to powrót do minionych przygotowań Świąt Bożego Narodzenia. Rolada wyszła smakowita, dlatego chętnie podzielę się z Wami prostym sprawdzonym przepisem.



Składniki i przygotowanie na roladę (około 1,3 kg schabu)

Link do przepisu na filmie




Przygotowanie schabu 


Schab kroję dużym średnio ostrym nożem tak, by uzyskać mniej więcej równy płat mięsa. Rozbijam mięso przez folię spożywczą, wyrównując przy okazji ewentualne nierówności. 





Marynata

150 ml kefiru lub zsiadłego mleka czy jogurtu
2  łyżeczki z brzuszkiem musztardy np: chrzanowej
1-2 ząbki czosnku posiekanego na drobno
około 8 g soli (spora łyżeczka z brzuszkiem)
1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie)

przyprawy wg uznania a u mnie: solidna łyżeczka majeranku, szczypta chili, gałki muszkatołowej

Przygotowanie marynaty: Mieszam składniki marynaty

Płat schabu smaruję marynatą i zwijam jak roladę. Wkładam do garnka albo od razu do naczynia, w którym się będzie piec, byle pod przykryciem. Polewam mięso resztą marynaty i masuję całość delikatnie. Przykrywam i wstawiam do lodówki na około 12 godzin, najlepiej na noc. 



Farsz składniki


około 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
2 łyżki z brzuszkiem bułki tartej
1 cebula drobno posiekana
250-300 g drobno pokrojonych pieczarek
garść śliwek suszonych i garść żurawin
przyprawy: majeranek, papryka słodka i ostra, sól do smaku (sól około 2,5-3 g)



Następnego dnia przed wyjęciem płatu schabu, podsmażam posiekaną cebulę, do której po chwili dodaje posiekane drobniej pieczarki, trochę przypraw: majeranek, szczypta soli, papryka ostra i słodka. Krótko duszę całość -3-5 minut i odstawiam do wystudzenia.

Do mięsa mielonego surowego dodaję 2 łyżki bułki tartej, kilka pokrojonych śliwek suszonych i trochę przemrożonej żurawiny, podsmażone chłodne pieczarki. Przyprawiam solą pieprzem (na pół kilo mięsa ok. 2,5 - 3 g soli). Mieszam dokładnie.

Na rozwinięty płat mięsa wykładam farsz, zostawiają ciut miejsca po bokach i trochę więcej na końcu. Wyrównuję farsz. Zwijam roladę i układam w formie zawinięciem od spodu. Smaruję jeszcze raz całą roladę po wierzchu resztkami marynaty. Przykrywam pokrywą.


Ważne: Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 lub 195-200 stopni C, by mięso szybko ścięło się po wierzchu, dzięki temu nie straci dużo soków i będzie bardziej kruche i soczyste. W tej wyższej temp. piekę około 30-35 minut a kolejne 30 minut piekę w temp. obniżonej 180 lub 185 stopni C. Jeśli rolada po tym czasie słabo się zrumieni można zdjąć pokrywę, posmarować roladę np: roztopionym masłem i zapiec 4-5 minut na funkcji grilla bez pokrywy. Warto wyposażyć się w termometr i sprawdzić temp. mięsa w środku - powinna mieć około 75 stopni C.
Czas pieczenia, według mojej długoletniej praktyki zależy nie tylko od wagi a przede wszystkim od grubości mięsa. 
Paradoksalnie 2 kilo mięsa nie zawsze piekę 2 godziny a często około 1 godziny, o ile oczywiscie na przykład schab jest wysmukły i długi np: o średnicy 7-8 cm . Przenikanie ciepła musi pokonać barierę w danym czasie - im szczuplejszy kawałek tym szybciej się dopieka.

Życzę Kochani udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

7 komentarzy:

  1. Kochana,szukałam dobrego przepisu na pyszną roladę i wybrałam twój �� właśnie schab poszedł do marynaty, mięso na mielone zmielone, jutro działam na całego ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.
    Jestem pod MEGA WRAZENIEM Pani Bloga. Wow, super. NAPEWNO będę z Panią gotować. Przepisy są tak jasno omówione i do tego filmiki. Naprawde szacunek:) Jestem średnio zaawansowana kucharka a z tej stronki mozna sie wiele nauczyć:) Pozdrawiam ciepło i życzę tak owocnej kulinarnej weny tworczej jak dotychczas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Bardzo Pani dziekuję za uznanie i życzliwośc. Zapraszam w wolnych chwilach. Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  3. Witam, czy żurawina może być suszona? Boję się,że będzie za słodka,a mrożonej nie mam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Robię tą roladę bardzo często
    Jest pyszna, dziękuję za przepis
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się opinią i polecam pozostałe przepisy. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.