Składniki na średni półmisek (14 szt połówek roladek)
7 płatów śledziowych (śledź połówki bez kręgosłupa, głowy)
kilka śliwek suszonych, moreli lub inne podobne dodatki
kilka ogórków konserwowych najlepiej z zalewy słodko-kwaśnej
40-50 ml octu z jabłek na 1 litr wody zimnej do moczenia śledzi lub sok z całej cytryny\
szczypta pieprzu
Zalewa
około 200 ml oleju rzepakowego tłocz. na zimno nierafinowanego lub podobny np: olej lniany
sok z połowy cytryny
natka z pietruszki
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Płaty śledziowe są raczej bardzo słone, dlatego należy je wymoczyć. Najlepiej zalać je na kilka godzin zimną wodą z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Warto w trakcie spróbować, odkroić kawałeczek i w razie potrzeby moczyć dłużej.
Dobrze osączone płaty gotowe są do zawijania. Można je oprószyć świeżym pieprzem. Do płatu dopasowuję długość ogórka. Śliwki miałam mniejsze od typowych węgierek, dlatego zawijałam po dwie. Zawijam dość ściśle i mocuję wykałaczkami w odległości około centymetra do obu brzegów tak, żeby zablokować śliwki czy ogórki. Dzięki temu po przekrojeniu uzyskamy bardzo efektowne roladki. Kroję ostrym nożem mniej więcej centralnie pomiędzy wykałaczkami.
Dobrze osączone płaty gotowe są do zawijania. Można je oprószyć świeżym pieprzem. Do płatu dopasowuję długość ogórka. Śliwki miałam mniejsze od typowych węgierek, dlatego zawijałam po dwie. Zawijam dość ściśle i mocuję wykałaczkami w odległości około centymetra do obu brzegów tak, żeby zablokować śliwki czy ogórki. Dzięki temu po przekrojeniu uzyskamy bardzo efektowne roladki. Kroję ostrym nożem mniej więcej centralnie pomiędzy wykałaczkami.
Zalewa przygotowanie
Do oleju dodaję sok z cytryny, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszam i polewam śledzie ułożone w płaskim szklanym naczyniu z zamknięciem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Jeśli zalewa nie pokrywa całości śledzi w połowie czasu odwracam połówki rolmopsów, żeby jednakowo się macerowały.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Śledzie jem od wielkiego dzwonu :)
OdpowiedzUsuń