Do kotletów polecam żurawinę PRZEPIS |
Składniki na około 7-8 kotletów
około 0,5 kg mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub jagnięcego
1 średnia cebula
1 spory ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Posiekaną na drobno cebulę podsmażam n niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli, nieco zrumieni dodaję majeranek i na sam koniec posiekany czosnek. Z czosnkiem chwilę podsmażam, żeby się nie przypalił i zaraz całość dodaję do mięsa mielonego. Patelkę popłukuję ciepłą wodą z czajnika - około pół szklanki (125 ml) - i wlewam także do mielonego. Oprószam całość solą, pieprzem i dość dokładnie wyrabiam.
Formuję z masy mięsnej kotlety bardziej płaskie, żeby je szybciej usmażyć.
Układam kotlety na patelni, każdy kolejno na rozgrzany tłuszcz (jeśli mięso było bardzo tłuste można je smażyć bez tłuszczu). Smażę, jak każde mielone mniej więcej 5 minut z każdej strony. Pod koniec dodaję mały chlust letniej wody, która odklei z patelki smakowitości zamieniając w sos a ten z kolei wróci do kotletów, sprawiając, ze będą mieć ładniejszy kolor i jeszcze lepszy smak.
Polecam podobne przepisy LINK
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.