sobota, 21 października 2017

Makaron domowy najlepszy jak zrobić

Witam Kochani! Może uda mi się namówić Was na pyszny makaron-taki do rosołu czy innej zupy. Od czasu do czasu, warto przecież zjeść coś wyjątkowego... W sklepach spory wybór maszynek do  makaronu, więc do dzieła a też od biedy można ciasto posiekać nożem.




Polecam wydajny przepis na 8-10 porcji LINK do filmu

Składniki




3 jajka spore o wadze 200 g

300 g mąki pszennej uniwersalnej (ok. 480 ml)

ciut mąki do podsypywania




Przygotowanie

Link do przygotowania na filmie


Jajka roztrzepuję dość dobrze widelcem i dodaję do mąki. Mieszam i wyrabiam do momentu aż składniki dokładnie się połączą a ciasto wygląda na jednolite. Odstawiam ciasto na 3-5 minut-można go nakryć talerzem, dzięki temu stanie się bardziej gładkie, elastyczne, co spowoduje łatwe wałkowanie.

Ciasto dzielę na 4 kawałki. Każdy formuję na w miarę kształtny grubszy i okrągły placek o średnicy ok. 10-12 cm. Wałkuję kolejno placki - te które czekają wkładam do miski i przykrywam talerzem, żeby nie obeschły. W trakcie wałkowania podsypuję niewielką ilością mąki tak dla ułatwienia i po to, żeby ciasto się nie kleiło. Z tych proporcji ciasto jest idealne-dobrze się wałkuje i nie przywiera, dlatego rzadko się podsypuje.

Moja rada przy wałkowaniu: na początku nacisk wałka jest na cały placek, bo jest gruby a po powiększeniu, kiedy jest już cieńszy staramy się wałkować od połowy placka ku obrzeżom, omijając środek. Dzięki temu placek się nie deformuje i równo rozciąga.

Placek na makaron do rosołu powinien być dość cienki, mniej więcej milimetrowy. Wyszły mi z tej porcji 4 placki o średnicy około 40 cm. Placki układam na płótnie do obeschnięcia, ale z wyczuciem, żeby nie przeschły za nadto, co sprawi, ze ciasto i kluski mogą się łamać. Pamiętam przy tym, żeby placki przerzucić kilka razy z jednej strony na drugą. Moje wylegiwały się prawie godzinę, ale dzięki temu skromnie posypuje się mąką przed pokrojeniem w wygodne pasy.








Placki pokrojone w pasy, lekko oprószone mąką kroję wygodnie maszynką. Makaron można suszyć i przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku w ciemnym chłodnym miejscu.

Makaron domowy jest delikatny, dlatego krótko gotuję w dużym garnku pięciolitrowym. Wsypuję na osolony wrzątek nie na raz, ale partiami i dość szybko. Mieszam. Kiedy wypłynie, gotuję kilka, kilkanaście sekund i natychmiast odcedzam. Makaron z przeznaczeniem na rosół hartuję, czyli dwukrotnie zalewam zimną wodą, mieszam i osączam. Krótkie gotowanie i hartowanie sprawi, że makaron nie skleja się, ma ładny kolor, smak i zachowuje jędrność.

Polecam przepis na rosół LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. Najlepszy makaronik to właśnie domowy - dziękuje za świetną instrukcję :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i oczywiście bardzo polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubisz dużo czasu spędzac w kuchni i lubisz nowości.Przepis na makaron myslę,ze wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię i cenię swobodę, ale nie zapominam o tradycji. Polecam przepis. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ciekawa jesten czy ten przepis nadaje się na ciasto do pierogów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadaje się -o jej to wykwintne pierogi-proszę wypróbować

      Usuń
  4. Sama makaronu nigdy nie robiłam, ale pamiętam taką maszynkę z rodzinnego domu i niedzielny rosół z domowym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować! Wybór maszynek spory - tą z postu też jeszcze mozna kupić. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wlasnie dziś robię z tego przepisu :) drugi raz w życiu ;) za pierwszym razem nie wyszły (inny przepis). Mam nadzieję że te będą perfekcyjne ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Mam dla pani taką malutką poprawkę co do tradycji w Moim domu makaron robi się z samych żółtek bez białka i na koniec nie płuczę makaronu w zimnej wodzie tylko wkładam durszlak do dużego garnka i przecedzam makaron, później wodą z garnka przepłukuję makaron 2 razy i jest po wszystkim. Proszę spróbować taki sposób bo dużo ludzi robi jak pani nie zdając sobie sprawy że przepłukując w zimnej wodzie wypłukujemy cały smak makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  7. ja mam maszynkę Ariete do robienia makaronu - szybciej i łatwiej można robić dobre rzeczy z makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do takiej roboty robot planetarny Kenwood Prospero+ sprawdzi się idealnie. Mi bardzo ułatwia życie, a miałam takie opory przed zakupem, bo myślałam, na co mi to.. a teraz to mój najlepszy przyjaciel w kuchni.. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.