czwartek, 5 października 2017

Biszkopt Puszek ze Śliwkami bez spulchniaczy

Witam Kochani! Zachęcam do pieczenia biszkoptów, bo to jedne z najdelikatniejszych, pysznych ciast bez użycia tłuszczu i proszków do pieczenia. Wbrew obiegowym opiniom są to ciasta łatwe i szybkie do przygotowania.



Składniki na formę o średnicy ok. 26-28 cm


Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale moim zdaniem lepiej użyć większej, bo ciasto szybciej się piecze i nie ma ryzyka, że może uciec z formy.

około 70 dag śliwek (dojrzałe, umyte bez pestek
5 jaj
150 g cukru drobnego (200 ml)
100 g mąki krupczatki lub tortowej pszennej (140 ml lub 5 łyżek z brzuszkiem)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
trochę startej skórki z cytryny
szczypta soli
około 1 łyżka mąki pszennej do posypania surowego ciasta przed wyłożeniem śliwek
ciut cukru do posypania śliwek przed pieczeniem
ciut cukru pudru do posypania ciasta, kiedy przestygnie

Przygotowanie




Mąkę pszenną mieszam z ziemniaczaną. W osobnej sporej misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno (w białkach nie może znaleźć się nawet najmniejsza odrobina żółtka, bo się nie ubiją). Dodaję partiami cukier, za każdym razem chwilę miksuję całość aż masa zgęstnieje i zrobi się taka lekko lśniąca. Ścieram do piany skórkę z cytryny na drobniejszych oczkach. W drugiej misce z żółtkami mieszam z nimi sok z cytryny tak mniej więcej do połączenia i zaraz dodaję do ubitej piany. Nastawiam piekarnik na 170 stopni C, grzałka góra-dół. Krótko miksuję pianę z żółtkami tylko do połączenia i odstawiam robot. Dodaję do masy przez sito wymieszane mąki w dwóch etapach - za każdym razem ostrożnie mieszam dużą łyżką jak najkrócej, mniej więcej do połączenia. 


Wlewam ciasto do wysmarowanej formy. Posypuję wierzch ciasta mąką i wykładam połówki śliwek skórką do dołu. Doradzam trochę luźniej ułożyć owoce niż u mnie, żeby ciasto miało nieco swobody. Posypuje śliwki cukrem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. 


Trzeba sprawdzać patyczkiem-jeśli nie ma na nim surowego ciasta to znak, że biszkopt gotowy do wyjęcia. Jeśli forma większa ciasto jest niższe i może piec się krócej. Po wyjęciu zaraz możecie rzucić formę na deskę, nie zaszkodzi. Sprawdziłam.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Super biszkopcik ze śliwkami - uwielbiam taki :P Dziękuje za podzielenie się przepisem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Dziękuję za ciepłe odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Witaj Weroniko! Od dłuższego czasu "śledzę"😀Twoje przepisy na YT. Dzięki Tobie nauczyłam aię piec biszkopty, które nie opadają😊😊😊 Zarówno te same jak i z owocami, ba i te z bezą również😀😀😀Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu za miłe odwiedziny i cieszę się, zwłaszcza, gdy przepisy się sprawdzają. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam w wolnych chwilach

      Usuń
  3. Witam Pani Weroniko piekłam wiele ciast i mi nie wychodziły ostatnio upiekłam ciasto że śliwkami i mi wyszło rodzinie i koleżankom w pracy smakowało jestem z siebie dumna a to pani zasługa. Dziękuję bardzo i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Pani Weroniko!
    Uwielbiam Pani przepisy.
    Czy można upiec to ciasto z mrożonych śliwek. Nie ma już świeżych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie i pozdrawiam cieplutko// bardzo dziękuję za sympatyczny wpis. Odradzam jednak mrożone śliwki do biszkoptów, bo ciężkie i raczej spadną na dno. Można ryzykowac i obtoczyć śliwki po niewielkim rozmrożeniu solidnie w mące

      Usuń
  5. Pani Weroniko ma Pani super przepisy i bardzo dokładnie pani tłumaczy.
    Wszystko wydaje się proste.
    Proszę mi doradzić, jakie owoce teraz można dodać do tego ciasta zamiast śliwek?
    chyba powinny mieć mało soku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Myślę, że o tej porze roku sprawdzą się cząstki jabłek, takie pokrojone nie grubo w ósemki. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...