Składniki na pizzę o wym. około 28-30 cm
kilka borowików
1 cebula
5-10 dag sera żółtego o łagodnym smaku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki sosu pomidorowego
2-3 łyżki sosu pomidorowego
Ciasto drożdżowe na pizzę
około 130 g mąki pszennej uniwersalnej (250 ml)+ około 20 g (40 ml) mąki do podsypania
70-80 ml ciepłej wody
2-3 łyżki oleju (20 ml)
1,5-2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
Mąkę najlepiej wymieszać ze solą. W mące robię wgłębienie, gdzie wkruszam świeże drożdże. Posypuje drożdże cukrem i polewam 2-3 łyżkami ciepłej wody. Czekam kilka minut aż podrosną. Dodaję 1-2 łyżki oleju, około 40-50 ml wody ciepłej tak, by uzyskać ciasto gęściejsze, ale nietępe i niezbyt rzadkie. Wyrabiam 2-3 minuty i odstawiam na około 30-60 minut.
Kiedy ciasto rośnie przygotowuję farsz. Borowiki kroję nieco grubiej i wkładam na rozgrzany tłuszcz. Smażę na rumiano kilka minut z każdej strony 3-4 minuty. Przyprawiam solą pieprzem do smaku. Na drugiej patelni w tym samym czasie podsmażam pokrojoną na drobno cebulę również rumiano. W trakcie przyprawiam solą, pieprzem.
Wyrośnięte ciasto przerabiam ok pół minuty, podsypując mąką, żeby było bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Wałkuję na okrągły placek i wkładam do wysmarowanej płytkiej formy. Nie musisz mieć formy. Placek wystarczy wyłożyć na papier do pieczenia lub wyposażyć się w płytkę ceramiczną gresową odporną na wysoką temperaturę. Czekam aż ciasto podrośnie przez kilka następnych minut i smaruję sosem pomidorowym. Wykładam na ciasto przestudzoną cebulę i grzyby. Posypuję startym serem. Wkładam do nagrzanego piekarnika-temperatura 215 stopni C. grzałka góra-dół, na ok. 25 minut. Pychota!!!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Wyrośnięte ciasto przerabiam ok pół minuty, podsypując mąką, żeby było bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania. Wałkuję na okrągły placek i wkładam do wysmarowanej płytkiej formy. Nie musisz mieć formy. Placek wystarczy wyłożyć na papier do pieczenia lub wyposażyć się w płytkę ceramiczną gresową odporną na wysoką temperaturę. Czekam aż ciasto podrośnie przez kilka następnych minut i smaruję sosem pomidorowym. Wykładam na ciasto przestudzoną cebulę i grzyby. Posypuję startym serem. Wkładam do nagrzanego piekarnika-temperatura 215 stopni C. grzałka góra-dół, na ok. 25 minut. Pychota!!!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Very nice blog. I really like all your great recipes!!! That mushroom pizza looks delicious!!! Thanks for sharing:)
OdpowiedzUsuńHenry
Dziękuję za miłą wizytę! Polecam!
UsuńPrzepis zabieram - te sprawdzone są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Proste pyszne danie na czasie. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam!
UsuńWybieram www.szybkapizza.pl! Zawsze smaczna pizza i miła obsługa!
OdpowiedzUsuńReally nice. Thanks for sharing this blog. Visit OGEN Infosystem for creative website designing and SEO Services in Delhi.
OdpowiedzUsuńSEO Services in Delhi