Składniki
kalafior - ugotowane różyczki
20-30 g stopionego masła klarowanego
szczypta soli, chili, kurkumy
1 łyżeczka bułki tartej (opcjonalnie)
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Piekarnik nastawiam na temp. ok. 190 stopni C. na funkcji grill. Układam różyczki kalafiora na wysmarowanym naczyniu do zapiekania. Smaruję kalafiora tłuszczem wymieszanym wcześniej z chili, kurkumą i solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok. 5-6 minut - trzeba kontrolować, żeby się nie przypalił. Gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Oho i chyba mam już pomysł na dzisiejszy obiadek.Z rana jak byłam na zakupach kupiłam dużego, dorodnego kalafiora. Myślałam, że ugotuję tak jak zwykle. Jednak zapiekany kalafior również wydaje mi się ciekawą opcją :)
OdpowiedzUsuńZ kurkumą rownież jeszcze nie probowałam robić :)
Mega fajny przepis, taki kalafior zapiekany musi smakować naprawdę super :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam smażony kalafior i muszę spróbowac go z serem. Przeważnie tworzyłam go z przysmażaną byłką tartą. Także jest bardzo pyszny.
OdpowiedzUsuń