Składniki na 40 ciastek owsianych o średnicy ok. 6 cm
CIASTO
200 g zmielonych płatków owsianych (600 ml)
120 g cukru trzcinowego lub mniej (dałam pół szklanki 125 ml)
120 g masła min. 82 % tłuszczu
80 g orzechów zmielonych (170 ml) lub 170 ml zmielonych płatków owsianych
2 białka
szczypta soli
dodatkowo: około 50 g zmielonych płatków owsianych do podsypywania ciasta przy wałkowaniu
Przygotowanie
Orzechy i ziarno prużę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. W trakcie często mieszam. Studzę.
Ciasto:
Mieszam suche składniki: zmielone płatki i orzechy, cukier i szczyptę soli. Dodaję do nich rozdrobnione chłodne masło. Mieszam przesypując pomiędzy masłem a suchymi składnikami i zaraz dodaję 2 białka (wcześniej białka warto nieco roztrzepać). Wyrabiam krótko do połączenia i odstawiam na ok.30 min. do lodówki, żeby masło ponownie się zestaliło.
Po wyjęciu dzielę ciasto na wygodne do wałkowania kawałki. Podsypuję i przerabiam krótko każdy kawałek. Wałkuję często podsypując mąką również ze zmielonych płatków na ok. 3-4 mm. Wykrawam szklanką. Każde surowe ciastko najlepiej podwadzić płaską łyżką do kotletów i przenieść bezpiecznie na papier do pieczenia, którym wyłożona jest forma.
Nagrzewam piekarnik do 190 stopni C.
Nakładam masę orzechową z ziarnem lekko rozpłaszczając na ciastkach
Wstawiam na ok. 9-10 minut do piekarnika na funkcji grzałka góra-dół.
Ciastka jeszcze ciepłe łatwo się zdejmuje. Najlepiej robić to również płaską łyżką podważając każde od papieru. Nie tracą kształtu a są przy tym pulchne, chrupkie i pyszne. Polecam!
Masa orzechowa z ziarnem
40 g sezamu
2 łyżki z brzuszkiem cukru trzcinowego
10 g nasion lnu
70 g posiekanych orzechów
około 50 ml wody
Przygotowałam masę orzechową na słabym karmelu - do rondla wlewam połowę ilości wody. Włączam grzanie. Na środek rondla wsypuję cukier. Po chwili płyn zaczyna się burzyć a cukier się topi. Krótko mieszam i wyłączam grzanie. Wsypuję posiekane orzechy i ziarno. Mieszam dokładnie i gotowe. Posypka dobrze się trzyma i jest bardzo smaczna. Poniżej polecam szybszy sposób na równie pyszną masę.
Przygotowałam masę orzechową na słabym karmelu - do rondla wlewam połowę ilości wody. Włączam grzanie. Na środek rondla wsypuję cukier. Po chwili płyn zaczyna się burzyć a cukier się topi. Krótko mieszam i wyłączam grzanie. Wsypuję posiekane orzechy i ziarno. Mieszam dokładnie i gotowe. Posypka dobrze się trzyma i jest bardzo smaczna. Poniżej polecam szybszy sposób na równie pyszną masę.
Masa orzechowa z ziarnem
40 g sezamu
1-2 łyżki z brzuszkiem cukru trzcinowego
10 g nasion lnu
70 g posiekanych orzechów
1 roztrzepane białko
(gdyby masa była gęsta można dodać ciut wody i wymieszać)
Przygotowanie: Mieszam składniki i gotowe do nałożenia na ciastka lub na ciasta
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
(gdyby masa była gęsta można dodać ciut wody i wymieszać)
Przygotowanie: Mieszam składniki i gotowe do nałożenia na ciastka lub na ciasta
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Czy zamiast mielić płatki, mogę użyć mąkę owsianą? Akurat mam zarówno jasną jak i pełnoziarnistą.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. U mnie pod ręką przeważnie płatki, bo najlepiej jak najmniej przetworzonych produktów
UsuńPyszne, zdrowe i łatwe w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję i cieplutko pozdrawiam :)
Dziekuje Beatko! Latwe ciastka - słusznie podkresliłaś. Pozdrawiam serdecznie
UsuńWow, naprawdę fajny przepis - koniecznie muszę go przetestować :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie!Dziekuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawy przepis, który przyda się na pewno nie jeden osobie. Jeśli ktoś lubi się zdrowo odżywiać oraz dba o swoją dietę, to takie ciasteczka owsiane będą idealne. Przepis wydaje się dosyć prosty i na pewno łatwo go wykonać. Oby więcej takich przepisów i powodzenia w dalszej pracy.
OdpowiedzUsuń