piątek, 21 lipca 2017

Biszkopt Rewelacja z pianką i borówkami przepis

Witam Kochani. Polecam prosty fantastyczny biszkopt jak puch z masą z białek. Owoce oczywiście, jakie lubicie, najlepiej lekkie, jak maliny czy borówki. Lubią opadać na dół, zwłaszcza, jak się zapomni posypać mąką ciasto tuż przed nałożeniem jagód, co mnie z pośpiechu właśnie się przydarzyło.  No cóż... Ten się nie myli, co nic nie robi...





Składniki na biszkopt (tortownica średnica 28 cm)


4 duże jajka
szczypta soli
150 ml cukru drobnego (około 150 g) (3/4 szklanki o poj. 250 ml)
75 g mąki tortowej (140 ml lub 4 łyżki z brzuszkiem) typ 450 u mnie zamojska)
25 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka z brzuszkiem)
3 łyżki wody letniej lub chłodnej (30 ml)
płaska łyżka cukru waniliowego lub inny aromat



Składniki na piankę


4 duże białka
szczypta soli
150 g cukru drobnego
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy bez cukru
płaska łyżka cukru waniliowego


owoce: użyłam ok. 200 g borówek oraz około 1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców




Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Biszkopt: Mieszam mąkę pszenną z ziemniaczaną. Miksuję białka ze szczyptą soli. Kiedy masa jest ubita na sztywno,  dodaję partiami cukier i cukier waniliowy cały czas miksując na jednolitą lśniącą masę. Do żółtek dodaję 3 łyżki wody i pojedynczo, ale dość szybko dodaję je do masy białkowej, cały czas przy tym miksując, z tym, że staram się to robić krótko i tylko do połączenia składników. Najważniejsza faza, która decyduje o powodzeniu to mieszanie mąki z masą białkowo-żółtkową. Robię to dużą łyżką ostrożnie, ale w jak najkrótszym czasie, do mniej więcej jednolitego połączenia, żeby powietrze nie uciekło z ubitej piany. Wykładam do formy (wcześniej smaruję tylko spód formy i posypuję bułką tartą). Ciasto wyrównuję i teraz to, o czym zapomniałam a jest bardzo ważne na tym etapie, mianowicie: posypanie ciasta niewielką ilością mąki pszennej przez sito i dopiero wyłożenie owoców (owoce cięższe trzeba wcześniej pokroić)

Piekarnik nastawiam na 155 stopni C, grzałka góra-dół

Masa na piankę: Ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy masa dość sztywno ubita, dodaję cukier partiami i cukier waniliowy, miksując za każdym razem, by finalnie otrzymać lśniącą jednolitą masę. Na koniec dodaję przez sito mąkę ziemniaczaną lub budyń i tym razem miksuję bardzo krótko tylko do połączenia. Masą pokrywam borówki w tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Przez pierwsze 30 minut piekłam w temp. 155 stopni C a kolejne 20 min. w temp. 145 stopni C.





Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe ciacho! będę musiała też spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję. Wyglada pięknie i na pewno smakuje smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszny delikatny i puszysty. Polecam i dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  3. A proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, jutro na pewno go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję! Polecam i ciekawa jestem efektu

      Usuń
  5. U mnie właśnie się piecze:-) już nie mogę się doczekać.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto super, bardzo delikatne.( w moim piekarniku 15 minut dłużej się piekło ).
    Bardzo dziękuje Pani Weroniko .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe odwiedziny! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. właśnie siedzi w piekarniku :) ciekawa jestem co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  8. a można upiec ten biszkopt z porzeczkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Są trochę kwaśne, ale można posyać je cukrem przed wylożeniem pianki

      Usuń
  9. Wyszło, wyszło, wyszło :) dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, chcialam pani podziekowac za wspaniale ciasto ,beza palce lizc.Juz na zawsze bedzie w moim przepisie.Czekam na nastepne przepisy, ktore zapewne beda tak fantastyczne jak ten

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...