wtorek, 25 lipca 2017

Pyszna Sałatka z Kalafiora, ogórka, marchewki na zimę

Witam serdecznie amatorów domowych sałatek jarzynowych! Polecam prosty sposób na smaczny miks jarzynowy na zimę.








Składniki na ok. 7 litrów sałatki jarzynowej





1 duży kalafior lub 2 mniejsze

2 kg ogórków świeżych mniejszych

1 kg marchewki


3 spore cebule

3 ząbki czosnku

kilka baldachów kopru świeżego

1 łyżka z brzuszkiem soli z brzuszkiem najlepiej niejodowanej bez dodatków np: kłodawska mielona

około 50 ml oleju

kilka łyżeczek gorczycy (dałam mniej więcej płaską łyżeczkę na słoik)




Zalewa do sałatki


2 litry wody
600-650 ml octu spirytusowego 10 % l lub octu np: z jabłek
1 łyżka z brzuszkiem soli niejodowanej
200-250 ml cukru (około 200 g lub wg uznania)
2-3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka kminku
szczypta chili lub kilka ziaren pieprzu
około 30 ml oleju

dodatkowo: około 100 ml oleju do wlania na wierzch sałatki wypełnionej zalewą w słoikach, 

Przygotowanie



Ogórki i marchewkę pocięłam w plastry grubsze niż np: do mizerii. Ogórki osoliłam, dodałam rozdrobniony koper. Można też od razu dodać starty czosnek. Wymieszałam i odstawiłam na ok. 2 godziny, żeby zrobiły się elastyczniejsze, łatwiejsze do ułożenia w słoikach. Kalafior rozłożyłam na mniejsze różyczki (pozostałe części kalafiora trafiły o prostu do zupy).

Kalafior wrzucam na wrzątek i gotuję 2-3 minuty na półtwardo. Czas jest umowny-warzywa powinny być ani twarde ani miękkie czyli jędrne. Podobnie postępuję z marchewką. Odcedzam natychmiast, jak warzywa są odpowiednie, żeby nie nabrały wodnistego smaku. Mieszam.
Cebule kroję w piórka i przelewam na sicie wrzątkiem.

Do ogórków dodaję kalafior, marchew, cebulę i kilka łyżek oleju dla lepszego smaku. Mieszam i sałatka jest gotowa do ułożenia w słoikach. Układam lekko upychając warzywa. Dodaję do każdego słoika trochę gorczycy białej w ziarenkach.

Przygotowanie zalewy

Doprowadzam do wrzenia 2 litry wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, cukrem, solą, gorczycą, kminkiem, chili. Gotuję około 5 minut. Dodaję ocet i olej. Mieszam. Kiedy się zagotuje całość wlewam od razu gorącą zalewę do słoików. Trzeba odczekać, żeby zalewa dobrze wniknęła. Na wierzch do każdego słoika warto dać po łyżce olej, który dodatkowo przedłuży okres trwałości. Zakręcam dokładnie słoiki. Gwinty słoików muszą być oczyszczone z ewentualnych resztek sałatki. Zakręcam dokładnie słoiki. Po wystudzeniu przenoszę do piwnicy lub w chłodne ciemne miejsce.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

9 komentarzy:

  1. Do tej pory na zimę słoikowałem tylko paprykę, ale widzę, że i kalafior jest bardzo fajny. Na pewno się przyda na obiady zimową porą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, chociażby po to, by sprawdzić smak i urozmaicić zapasy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Właśnie ostatnio znów zaczełam jeść kalafior, naprawdę super warzywo i bardzo zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało kalorii i dużo smaku. Dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  3. Czy słoiki wymagają jeszcze pasreryzacji np. w piekarniku? Czy dobrze się zamknęły po zalaniu gorącą zalewą?
    Sałatka wyglada apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Może Pani pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze 140 stopni lub bardzo krótko w garnku z gorącą, ale nie gotującą się wodą kilka minut ( osobiście nie pasteryzuję , bo przetwory z octem w tych proporcjach dobrze się przechowują) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. W tym roku postanowiłam zrobić kilka przetworów. Sałatka bardzo ciekawie wygląda. Możliwe, że spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się zapowiada ta sałatka, chętnie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...