środa, 15 marca 2017

Ziemniaki faszerowane mielonym, pieczarkami i serem sprawdzony przepis

Witam serdecznie. Ziemniaki to smaczna baza do wielu głównych posiłków. Do tego dania proponuję użyć kartofli, które dobrze zachowują fason w gotowaniu, taki typ sałatkowy, jak odmiana Denar, Lord, Frezja...




Składniki na 14 połówek ziemniaka z farszem



7 sporych podłużnych ziemniaków sałatkowych
30-40 dag mięsa mielonego wg uznania
30 dag pieczarek pokrojonych w drobniejszą kostkę
kawałek sera żółtego o łagodnym smaku lub wg uznania
1 cebula pokrojona na drobno
1-2 ząbki czosnku posiekanego na drobno lub zmiażdżonego
sól, pieprz, cukier do smaku
tłuszcz do smażenia i posmarowania ziemniaków

przyprawy-  u mnie po szczypcie

zioła prowansalskie
kminek
papryka słodka i ostra


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Obrane ziemniaki ścinam po bokach cienko, by sprawić, żeby stabilnie stały w naczyniu żaroodpornym a potem na półmisku. Przecinam ziemniaki centralnie wzdłuż na pół. Od środka każdej polówki wydrążam miejsce na farsz. Posłużyłam się łyżeczką do herbaty z dość cienkim brzegiem.


Ziemniaki gotuję na parze kilka minut do miękkości, ale powinny być ciut twardsze od tych, jak na typowy obiad. Muszą być w całości. W trakcie gotowania sprawdzam delikatnie widelcem, który powinien wchodzić w ziemniaka z lekkim oporem. Można oczywiście wyjąć wcześniej, jak są jeszcze dość twarde, ale potem trzeba ziemniaki dłużej zapiekać a to obniża ich wspaniały smak.

Połówki ziemniaków smaruję tłuszczem, oprószam nieco solą i przyprawami

Farsz: Podsmażam mięso. Jeśli tłuste to na suchej patelni. Kiedy zbieleje i nieco się zrumieni dodaję cebulę. Mieszam. W razie, gdy bardzo sucho na patelni dodaję ciut wody. Po chwili dosypuję czosnek, przyprawy i pieczarki. Mieszam i duszę całość 4-5 minut, by pieczarki się ścięły i odparował nadmiar soku. Gotowe!

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni C.


Nakładam farsz do każdej połówki ugotowanego ziemniaka i posypuję startym serem. Układam w naczyniu żaroodpornym i piekę około 10 minut. Jeśli chcę, żeby były rumiane dopiekam 3-4 minuty na funkcji grilla. Smakują niesamowicie z sosem lub bez, na ciepło i na zimno. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


6 komentarzy:

  1. Przepis zapisuję i zrobię to pyszne danie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny! Ciekawa jestem oceny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Mniam! uwielbiam cukinię i bakłażana faszerowanego mięsem mielonym. O ziemniakach nie myślałam. Obawiałabym się, że się rozwalą.A tu proszę:) Ekstra! ciekawa alternatywa tradycyjnego obiadu. A jakie to musi być fajne na grilla! Już niedługo zaczyna się sezon! Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są ziemniaki, które się nie nadają, ale jest wiele gatunków idealnych. Na grilla oj będzie smacznie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.