Składniki na około 600 ml sałatki
około 200 g tuńczyka w kawałkach z puszki
1 spora pietruszka ugotowana
1 spora marchew ugotowana
1 średnia cebula
1 szklanka ugotowanego ryżu (250 ml) lub np: kaszy jaglanej
około 50 ml domowego przecieru pomidorowego lub rozwodnionego koncentratu
około 20-30 ml keczupu
2-3 szczypty oregano lub bazylii suszonej
1, 5 łyżeczki papryki słodkiej ze szczyptą chili
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
tłuszcz do podsmażenia cebuli
sól do smaku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmieDo podrumienionej na tłuszczu rozdrobnionej cebuli dodaję oregano, przecier i mieszam. Duszę kilka sekund i zaraz dodaję paprykę. Po dodaniu papryki lepiej od razu wyłączyć palnik i wmieszać ją z gorącą cebulą z przecierem bez ryzyka, ze się przypali i straci ładny kolor.
Do wystudzonego ryżu dodaję pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę - idealne zdrowe składniki zamiast cukru. Dodaję rozdrobnione kawałki tuńczyka. Jeśli tuńczyk był we własnym sosie tak, jak u mnie, dolewam do sałatki 1 łyżkę dobrego oleju (dodałam lniany). Dodaję wystudzoną cebulę z przecierem i papryką, sól oraz keczup. Ilość keczupu według uznania do uzyskania lekkiej nuty kwaskowo-słodkiej. Mieszam. W razie potrzeby koryguję smak. Nadmiar sałatki przekładam do słoika. Zakręcam i wstawiam do lodówki na 2-3 dni. Pychota! Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, hummusy i sałatki do chleba. Odkąd robię je w domu, praktycznie nie kupuję gotowych, których skład pozostawia wiele do życzenia. Robię z nich śniadania, kolacje, zabieram do pracy i przygotowuję tartinki na imprezę, dlatego ciągle korzystam z nowych przepisów :) Ostatnio akurat przerzuciłam się na pasty rybne m.in. z makreli, śledzi i łososia, teraz chętnie skorzystam z pomysłu na tuńczyka. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDomowe jedzenie na pewno lepsze. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam
UsuńFajny pomysł. A można bez pietruszki?
OdpowiedzUsuńWarzywa według uznania, ale w sałatce pietruszka dobrze się łączy
UsuńCzy pietruszka i marchewka może być gotowana? Czy musi być surowa?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam...
u mnie gotowana a z surową no nie wiem, ale kto nie próbuje ten nie wie
UsuńDobrze byłoby dodać w przepisie, że mają być gotowane. A tuńczyk ma być osączony z zalewy?
UsuńDzięki za podpowiedz. Pewnie, że trzeba dodać, że gotowane. Zaraz uzupełnie... Tuńczyk, jak w oleju to nie trzeb odsączać a jak w sosie własnym to też nie trzeba- ten w kawałkach nie ma tak duzo sosu
UsuńDziękuję za odpowiedź - wyszło b.smacznie, coś a'la zdrowy paprykarz. A poza tym mam już fajny sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu i gotowanych warzyw z rosołu.
UsuńWygląda bardziej jak pasta, niż sałatka, ale w wykonaniu prosta, składniki ciekawe, warto spróbować.
OdpowiedzUsuńMoze być jako pasta- prosta i smaczna. Polecam!
UsuńTo coś dla mnie - uwielbiam ryby!
OdpowiedzUsuńPolecam Beatko i dziekuję za odwiedziny
UsuńKocham takie pasty i uwielbiam tuńczyka, więc przepis jak dla mnie stworzony :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowanie. Polecam!
UsuńŚwietny post! :) Sałatka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA my tymczasem zapraszamy do siebie w okolice Warszawy na pyszny obiadek kresowy ! ;)
Super pomysł na sałatkę!!Dzieki za przepis!!
OdpowiedzUsuńO jaki fajny i prosty przepis!Coś dla mnie bo uwielbiam tuńczyka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pani przepisy ,rewelacja ...
OdpowiedzUsuń��
Dziękuję pięknie. Pozdrawiam cieplutko
UsuńTakie proste przepisy to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuń