piątek, 2 grudnia 2016

Biszkopt makowy puchaty Rób ze mną...

Witam Kochani. Zachęcam do wypróbowania mojego sposobu na biszkopt puszysty i wilgotny z maku parzonego -idealna baza do przełożenia kremem, galaretką i owocami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta z makiem, zwłaszcza w Święta. Polecam!






Składniki na tortownicę 23-25 cm




5 jaj

2 szklanki maku sparzonego zmielonego (około 200 g suchego maku)

3/4 szklanki cukru drobnego (200 ml)

pół szklanki mąki tortowej

1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

aromat (u mnie migdałowy)

szczypta soli


tortownica - spód wyłożony papierem do pieczenia, boki bez smarowania





Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Piekarnik rozgrzewam do 160 lub 170 stopni C.

Mieszam mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia na sucho

Żółtka miksuję z cukrem na kogel-mogel. Część cukru około 2 łyżek zostawiam do utrwalenia białek.
Do masy żółtkowej dodaję porcjami mak sparzony i zmielony. Miksuję krótko do połączenia i zaraz dodaję przez sito mąki. Krótko miksuję do jednolitej masy.

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję resztę cukru. Miksuję chwilę aż masa zrobi się gładka i bardziej lśniąca.



Dodaję do masy makowej 1/3 części ubitej piany. Delikatnie mieszam łyżką rozluźniając masę makową i dodaję resztę piany. Mieszam tylko tyle, by masy mniej więcej się połączyły i były puszyste. Jest cienka granica pomiędzy biszkoptem puszystym a zakalcowatym, dlatego nie mieszajcie nadgorliwie i róbcie to dużą łychą, by jak najmniej ciasto odpowietrzać.

Przelewam ciasto do formy, (spód z papierem, boki niesmarowane). Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 lub 170 stopni C. grzałka góra-dół. W niższej temperaturze 160 stopni C. piekę około godziny a w 170 stopniach C, około 45 minut. Sprawdzam patyczkiem pod koniec. Jeśli się upiekł, patyczek będzie wilgotny bez śladów surowego ciasta.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

15 komentarzy:

  1. Chętnie dla odmiany upiekę biszkopt zamiast makowca. Jeszcze tylko muszę się zdecydować na krem... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Będę robić łatwy krem ze śmietanki 30%

      Usuń
    2. Ja dodaję jeszcze wiśnie smażone, albo z konfitury, doskonale pasują. A na to krem jakiś jasny

      Usuń
  2. Jaki krem do tego biszkoptu najlepiej pasuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być śmietankowy, budyniowy, kawowy, orzechowy...

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. najlepszy według mnie jest krem orzechowy - pozdrawiam

      Usuń
    4. Też tak uważam. Niebo w gębie!

      Usuń
  3. Moja mama w dzieciństwie często robiła nam pieguska. Uwielbiałam go.

    OdpowiedzUsuń
  4. Biszkopt z tego przepisu nie wyszedł pomimo, że miałam mniejszą formę. Gdzie przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co z nim było nie tak? To nie jest taki biszkopt jak tradycyjny-w efekcie bardziej smakuje jak masa makowa, tyle że bardziej puszysta... Jesli wolimy suchy to dodajemy suchy mak

      Usuń
    2. Napewno przez ten mokry mak ja zawsze daje tylko suchy

      Usuń
  5. Mi wyszedł beton to raczej przepis na zaprawę klejową do ytonga. Dzieci bardzo płakał bo nie mogły pogryźć Zygmunt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Zygmuncie współczuję i jeśli mogę doradzić to przez ten mokry mak zakalec. Ja piekę np to daje 3 łyżki suchego.maku to starczy i wychodzi Ania

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.