Składniki na formę o wymiarach około 35 cm x 10 cm
1,5 szklanki mąki tortowej (375 ml)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml)
4 jajka
2 łyżki miodu
około 3/4 szklanki cukru
100 g masła 82% tłuszczu
1/2 szklanki śmietany 18% (125 ml)
30 ml oleju (3-4 łyżki)
1 łyżka z małym brzuszkiem przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie
W misie mieszam suche składniki - mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, szczyptę soli
Nastawiam piekarnik na 180 stopni C, grzałka góra-dół
Do lekko gorącego masła w rondlu dodaję całe jajka, cukier, olej i mieszam mniej więcej na jednolity płyn.
Wlewam masę jajeczno-tłuszczową do suchej masy i mieszam całość do połączenia. Wlewam do formy. Ciasto jest dość gęste, ale powinno dać się wlać do formy (formę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą, żeby po upieczeniu ciasto łatwiej wyszło . Ciasto nie powinno przekraczac połowy formy, bo może wyjść z niej podczas pieczenia)
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut. Sprawdzam wcześniej patyczkiem-jeśli nie ma na nim surowego ciasta, zaraz wyjmuję.
Po krótkim przestudzeniu w formie, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, staram się ostrożnie wyjąć babkę. Kiedy babka ostygnie całkowicie smaruję ciepłą topioną czekoladą. Wstawiam w chłodne ciemne miejsce aż czekolada dobrze stwardnieje.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Mmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny. Polecam! Dziekuję za odwiedziny
UsuńJa też piekę podobną, tylko dodaję mniej tłuszczu i dorzucam dużo bakalii, bo lubię:)
OdpowiedzUsuńZ bakaliami uwielbiam. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam ten czas pachnący piernikami. Szkoda, że tylko przez krótki czas w roku ma taką magię.
OdpowiedzUsuńTo fakt, że najwięcej ochoty ma się na nie od jesieni po gwiazdkę. Chociaż ja w ciągu całego roku do murzynków, babeczek lubię sypnąć korzeniami
UsuńMuszę spróbować. U nas takie pyszności pochłaniamy przy herbatce. Herbatę robimy na filtrowanej wodzie z naszego filtra molekularnego z naturalną mineralizacją :)
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Pozdrawiam
UsuńTaki filtr ma w swojej ofercie polska firma.
UsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń