środa, 5 października 2016

Chleb z ziarnem najsmaczniejszy jak łatwo zrobić

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się moim przepisem na prosty, chrupiący chleb pełen prawdziwej treści. Pewnie irytuje Was często sklepowe pieczywo posypane ziarnem, którego w środku tak mało, ze nawet nie na lekarstwo...






Składniki na dwa nieduże bochenki o wadze około 40 dag


1/2 kg mąki uniwersalnej lub wyższy typ do 650 - powyżej tego typu chleb jest mniej spójny

około 250-270 ml wody ciepłej lub tyle, żeby ciasto na chleb było gęściejsze, ale miękkie

1.5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

około 30 g drożdży świeżych

4 łyżki nasion lnu

2 łyżki nasion słonecznika

1,5 łyżki nasion czarnuszki

1,5 łyżki ziaren sezamu

3 łyżki oleju lub łyżka z brzuszkiem masła


Przygotowanie chleba



LINK do przygotowania na filmie


Mąkę mieszam ze solą.

Ziarna opłukuję na gęstym sicie wrzątkiem a potem ciepłą wodą

Łączę ziarna z mąką. Po środku robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję 2 łyżeczkami cukru i zalewam około 1/4 szklanki ciepłej wody. Czekam kilka minut aż urosną-powinna się pojawić puszysta pianka.



Dodaję do ciasta olej, około 3/4 szklanki ciepłej wody i wyrabiam kilka minut. Odstawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę a najlepiej na dłużej.







Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko i dzielę na dwie części - roluję na takie dwa walki, ale można uformować jako jeden konkretny duży bochenek. Układam bochenki surowe docelowo na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia na godzinę lub dłużej.



Ciasto możecie posmarować mlekiem, białkiem lub wodą- ja tego tu nie robię. Piekę około 30 minut w temperaturze 215 stopni C, grzałka góra-dół. Chleb rzadko kiedy pęka w piekarniku, smakuje wybornie, dobrze się porcjuje i popędza leniwe jelita. Kiedyś nękały mnie zaparcia. Odkąd go piekę nie mam z tym najmniejszego problemu.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika






32 komentarze:

  1. Bardzo lubię chlebki z ziarenkami w środku !! Wypróbuję !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu jest pyszny. Piekę go dwa razy w tygodniu. Polecam!!! Słoneczka życzę

      Usuń
  2. Pomyślałem o tym, aby chia dodać do takiego chlebka. Odkryłem je dzieki aplikacji www.kcalmar.com i teraz fazę mam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że mozna dodać, co sie lubi-jak czegoś nie mam to daję więcej na przykład słonecznika

      Usuń
  3. Łatwo, szybko i przyjemnie się piekło ten chlebek. Bardzo smaczny, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Dziękuję za wypróbowanie i ocenę. Pozdrawiam i zapraszam na pozostałe przepisy

      Usuń
  4. I to jest dobry pomysł. Jesień to chyba najlepsza pora na takie wypieki. Zapach chleba od razu sprawi, że w domu pięknie zapachnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że po brzydkiej jesieni przyjdzie ta złota cieplutka. Hmm zapach chleba cudowny kochana a jak uspokaja...

      Usuń
  5. Na razie zapoznałam się z przepisem na Twój chlebek.Teraz czas,żeby w domu zapachniało chlebem,bo odpowiednia jest teraz pora na wypieki,pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam chlebek jest przepyszny z mezem probowalismy, az zniknela polowa, a upieklam jeden duzy, jednym slowem rewelacja. Mam pytanie do Pani czy do tego chlebka tez mozna dodac innej maki np. wieloziarnistej, czy mocno by starcil na smaku. Pozdrawiam cieplo Irena:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Ireno. Cieszę się, że przepis się sprawdził. Co do mąki wieloziarnistej-mozna dodać 2-3 łyżki, ale trzeba się liczyć, że chleb będzie się bardziej kruszył.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Zrobiłam już ze trzy razy ten chleb, za każdym razem z innymi dodatkami i za każdym razem był smakowity. Zarówno wersja jako chleb jak i jako bułeczki się sprawdza. Bardzo dziękuję, jest Pani inspiracją, już wielokrotnie korzystałam z przepisów:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Cieszę się, że przepis się spodobał a przede wszystkim sprawdził. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam na pozostałe przepisy.

      Usuń
  8. Witam. Często korzystam z Pani przepisów. Sa wyśmienite. A Pani rewelacyjnie i bardzo dokładnie tłumaczy. Dziękuję.
    Jutro będę piekła ten chleb. Wygląda wyśmienicie.

    Mam prośbę.
    Potrzebuje przepis na taką drożdzową babke wielkanocną. U męża w domu była taka tradycja, że w wielka sobote jedli babki drożdzowe z rodzynkami, smarujac masłem i popijając mlekiem. Potrzebuje przepis na taką babke drożdzowa. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziękuję Pani za pozytywną ocenę przepisów. Moze wypróbuje Pani ten przepis na babę drożdżową: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/pulchna-baba-drozdzowa-z-rodzynkami-i.html
      Chleb jest pyszny. Polecam!

      Usuń
  9. witam Pani Weroniko,
    jak się uformuje te bochenki do drugiego wyrośnięcia, to trzeba je czymś przykryć?
    pozdrawiam Elzbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elu!
      Nie trzeba, może inaczej- ja nie przykrywam - chyba, że zostawiamy na dużo dłużej i boimy się, że wierzchy obeschną. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. dziękuję za odpowiedź
    wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam Pani Weroniko,
    chciałam zapytać, jak przechowywać takie upieczone w domu chlebki, żeby nie wysychały? czy w woreczku foliowym czy jakoś inaczej? pozdrawiam Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elu. Porcjuje mój chleb i wkładam do papierowej torby a dopiero potem do foliowej i do zamrażarki. Mrozone kromki odrywają się bez problemu i biorę tyle ile potrzebuje kazdego dnia.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. super pomysł. dziękuję za podzielenie się nim

      Usuń
    3. a ja dziękuję za miłe odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
    4. nareszcie się zebrałam i go upiekłam, jeden duży bochenek, a właściwie troszkę mniejszy, bo uszczknęłam ciasto na 3 kapuśniaczki. wszystko wyszło super :) ponieważ nie miałam słonecznika dałam płatków górskich,
      bardzo dziękuję za ten przepis. piekę różne chleby z ziarnami, ten nazywamy " chlebkiem Weroniki" pozdrawiam serdecznie:) Elżbieta

      Usuń
    5. Dziękuję Elu za wypróbowanie, bo to jeden z moich ulubionych chlebków. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  12. witam,czy te 2 już uformowane surowe chlebki można dac od razu do foremki{i czekać az podrosną},bo mam obawy,że moje ciasto nie wyjdzie mi tak pięknie jak u Pani na zdjęciu,i i po prostu ciasto sie mniej lub wiecej 'rozjedzie"po blacie i co wtedy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam panią,chleb bardzo dobrze smakuje ,ja dodałam olej z pestek dyni ,wiec kolor zielony i smak inny 👌mam pytanie ,czy odrobinę mąki orkiszowej jasnej można dodać? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek rewelacja..super..dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ten chlebek można mrozić??

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny w smaku. Trochę rozlewał się po wyrośnięciu gdy uformowałam 2 bochenki. Namoczyłam więc garnek rzymski i upiekłam w nim jeden większy. 210 stopni, góra-dół, 40 minut pod przykryciem. Oczywiście wstawione do zimnego piekarnika i te 40 minut to od momentu wstawienia.Jeśli ktoś lubi mocniej spieczone to może zostawić na dodatkowe do 10 minut bez przykrycia. Chleb zarobiłam z mąki pszennej 650, z dodatkiem otrębów owsianych, ziaren słonecznika, sezamu białego i czarnego oraz czarnuszki. Jako tłuszcz posłużyła mi dobra oliwa. Dziękuję za inspirację :-) Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można zrobić na drożdżach suszonych czy koniecznie ze świeżymi? Jeżeli tak to w jakiej ilości? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ten chlebek można upiec na mące orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mozna upiec, ale będzie delikatniejszy i łatwiej się kruszy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.