piątek, 16 września 2016

Sałatka z ogórków słodko-kwaśna rewelacyjna na zimę łatwy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj publikuje obiecany przepis dla amatorów sałatek słodko-kwaśnych. Polecam! Smak idealny, nie za słodka, nie za kwaśna i nie za słona, po prostu pychota!





Składniki na około 5 kg świeżych jędrnych ogórków


3 cebule
4 ząbki czosnku
trochę kwiatostanów kopru lub nasiona kopru suchego
po płaskiej łyżeczce gorczycy białej na słoik 0,5 l
po kilka ziaren pieprzu prawdziwego na słoik



Zalewa do ogórków słodko-kwaśnych (5 kg)


około 3 litry wody
szklanka cukru (około 200 g)
3 łyżki soli z brzuszkiem (około 80 g)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka z brzuszkiem kurkumy
szczypta chili
1,5 szklanki octu spirytusowego 10% lub octu owocowego (375 ml)
1/4 szklanki oleju 50-60 ml


Przygotowanie sałatki


LINK do przepisu na filmie


Umyte obrane ogórki kroję w plastry, niezbyt cienkie. Posiekaną cebulę rozdrabniam na piórka. Dodaję do niej pocięte ogórki, pocięty koper lub nasiona kopru, starty czosnek, gorczycę i mieszam całość. 
Do wyparzonych sprawdzonych słoików, wkładam masę ogórkową, lekko uciskając i zostawiając ciut wolnej przestrzeni przed zakrętką.






Przygotowanie zalewy


Do wody dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzewam wodę. Do gorącej dodaję cukier i sól. Mieszam. Dodaję kurkumę i szczyptę chili. W tym momencie woda przybierze czerwonawy odcień, ale nie martwcie się to chwilowy kolor. Gotuję całość około 5 minut. Dodaję olej a na końcu ocet a barwa wody zmienia się na ładny żółtą barwę. Próbuję i w razie potrzeby koryguje smak. Czekam aż się całość zagotuje i zestawiam z ognia.



Kiedy się zagotuje zalewa, zaraz przelewam do słoików wypełnionych ogórkami. Dobrze zakręcam słoiki i wstawiam do garnka, gdzie wcześniej na ich dno położyłam płat ręcznika papierowego. Zalewam słoiki gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję krótko 5-10 minut w szumiącej wodzie około 90 stopni C. Zostawiam słoiki do wystygnięcia w garnku. Przed schowaniem do piwnicy odwracam każdy słoik do góry dnem, by sprawdzić czy któryś nie przecieka.

Życzę Wszystkim bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika

17 komentarzy:

  1. Mniam! Może jeszcze zdążę popełnić kilka słoiczków... O ile uda mi się dostać ogórki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna przystawka nie tylko do kanapek. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie to wygląda. Dodatek do obiadu czy po prostu przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo namawiam. Pychota. Dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  4. Przepyszna sałatka , lece zrobić drugą porcje....dziękuję za przepis i pozdrawiam...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można pominąć kurkumę? 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ogórki też można pominąć

      Usuń
  6. Wygląda apetycznie właśnie robię zalewe.Czesto korzystam z Pani przepisów i wszystko wychodzi pyszne.Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię jutro pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki czas muszą stać po zrobieniu ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam 3 słoiczki na spróbowanie :) zalewa pachnie ładnie i smakuje fajnie. Ciekawe jakie bedą ogóreczki. Pozdrawiam ze Szlembarku -Aneta

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczna sałatka. Robię już kolejną porcję:) Dziękuję za przepis i polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładniej wygląda niż smakuje. Szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj je zrobiłam. Jestem ciekawa efektu końcowego...czyli smaku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Skorzystam na pewno z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.