sobota, 10 września 2016

Ogórki kiszone kanapkowe bez skóry przepis

Witam Kochani! Wczoraj robiłam kolejną partię przetworów z ogórków. W tym roku trafiłam na sprzedawcę ze sprawdzonymi warzywami, więc muszę to wykorzystać. Zapraszam przy okazji na moją wersję ogórków słodko-kwaśnych, którą opublikuje najdalej w ciągu najbliższego tygodnia. Takie gotowe plasterki są bardzo wygodne i idealne do podjadania. Polecam!







Składniki na 3 słoiki o pojemności około 0,9 litra



około 3 kg świeżych ogórków

kilka baldachów kopru

kilka kawałków chrzanu

2-3 ząbki czosnku

3 łyżeczki gorczycy białej

6-8 ziaren pieprzu


Zalewa do kiszonych ogórków 

(mniej więcej ilość wystarczająca do zalania 3 słoików z plastrami ogórków)


2 litry wody

3 łyżki z brzuszkiem soli (80 g)- sól najlepsza niejodowana bez dodatków

3-4 liście laurowe

3-4 ziarna ziela ang.





Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Umyte obrane ze skóry ogórki dzielę na ćwiartki i wydrążam środki z nasionami.

Na dno wyparzonych sprawdzonych słoików wsypuję gorczycę, trochę kopru, chrzan, czosnek i wkładam pionowo plastry ogórków. Powyżej 3/4 wysokości słoika układam pionowo, zaginając plastry, żeby nie wystawały z nad zalewy. Ogórki ułożyłam dość gęsto, ale z zachowaniem małego luzu, żeby zalewa wszędzie dotarła. Dodaje do słoika pieprz i  resztę kopru.

Przygotowuję zalewę. Wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi podgrzewam do wrzenia. Dodaję sól. Chwilę gotuję całość i taką wrzącą wodą zalewam plastry ogórków, zostawiając trochę wolnej przestrzeni przed zakrętką. Dokładnie zakręcam. Słoiki u mnie stoją około tygodnia w temperaturze pokojowej w ciemniejszym miejscu typu spiżarnia, ale można je nakryć ściereczką, żeby światło silnie nie operowało. Po tym czasie przenoszę do piwnicy - w ciemne chłodne miejsce.

Życzę Kochani bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

16 komentarzy:

  1. Ja niestety nie mam szczęścia do sprzedawców ! Zaintrygował mnie ten przepis !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre ogórki najlepsze- te wysuszone się nie nadają. Dziękuję Elu za odwiedziny. Ogórka najlepiej przełamć-powinien zdrowo pęknąć bez wyginania, ale nie każdy sprzedawca jest tak łaskawy.
      Miłego weekendu Elu!

      Usuń
  2. Ogórki kiszone bez skórki? To dla mnie nowość i chyba wypróbuję z ciekawości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto próbować! Roboty trochę więcej, ale ogórki delikatniejsze, wygodne i dobre dla dzieciaków na bielutkie zęby bez kamienia

      Usuń
    2. No i tym mnie ostatecznie przekonałaś :)

      Usuń
    3. Kiedy mój synek miał 4-5 lat wlazło mu trochę kamienia na ząbki i nasza mądra lekarka tak doradziła bezboleśnie i smacznie

      Usuń
  3. Ogórki w moim domu kisi mój dziadek i zawsze mówi, że jak idzie kupić, to bardzo długo wybiera, więc rzeczywiście to bardzo ważne. Ale nigdy nie kisił obranych, chyba mu to podsunę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis!
    Zapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogórki - mniam mniam :) Mój syn potrafi zjeść nawet cały słoik.

    OdpowiedzUsuń
  6. Weroniko bardzo dobre ogórki, zrobiłam pierwszy raz obierane i kiszone.Nadają się na kanapki oraz do sałatki i surówki.Korzystam z twojej strony bardzo często i są ciekawe przepisy jak ten. Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Weroniko bardzo dobre ogórki, zrobiłam pierwszy raz obierane i kiszone.Nadają się na kanapki oraz do sałatki i surówki.Korzystam z twojej strony bardzo często i są ciekawe przepisy jak ten. Pozdrawiam!! Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Bardzo dziekuję Pani Elu za wypróbowanie. Namawiam tez na sałatkę słodko-kwaśną z ogórków- bardzo smaczna do kanapek i nie tylko: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/09/saatka-z-ogorkow-sodko-kwasna.html
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  8. Witaj Weroniko :-) właśnie robię te ogórki wg twojego przepisu ale mam pytanie co zrobić z wydrążonymi środkami....szkoda mi wyrzucać ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Po raz pierwszy zrobiłam takie ogórki bez skóry i zalane gorąca wodą. Niestety są miękkie i się rozpadają. Następnym razem zaleję wodą chłodną.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.