Składniki na 3 słoiki o pojemności około 0,9 litra
około 3 kg świeżych ogórków
kilka baldachów kopru
kilka kawałków chrzanu
2-3 ząbki czosnku
3 łyżeczki gorczycy białej
6-8 ziaren pieprzu
Zalewa do kiszonych ogórków
(mniej więcej ilość wystarczająca do zalania 3 słoików z plastrami ogórków)
2 litry wody
3 łyżki z brzuszkiem soli (80 g)- sól najlepsza niejodowana bez dodatków
3-4 liście laurowe
3-4 ziarna ziela ang.
Przygotowanie
Umyte obrane ze skóry ogórki dzielę na ćwiartki i wydrążam środki z nasionami.
Na dno wyparzonych sprawdzonych słoików wsypuję gorczycę, trochę kopru, chrzan, czosnek i wkładam pionowo plastry ogórków. Powyżej 3/4 wysokości słoika układam pionowo, zaginając plastry, żeby nie wystawały z nad zalewy. Ogórki ułożyłam dość gęsto, ale z zachowaniem małego luzu, żeby zalewa wszędzie dotarła. Dodaje do słoika pieprz i resztę kopru.
Przygotowuję zalewę. Wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi podgrzewam do wrzenia. Dodaję sól. Chwilę gotuję całość i taką wrzącą wodą zalewam plastry ogórków, zostawiając trochę wolnej przestrzeni przed zakrętką. Dokładnie zakręcam. Słoiki u mnie stoją około tygodnia w temperaturze pokojowej w ciemniejszym miejscu typu spiżarnia, ale można je nakryć ściereczką, żeby światło silnie nie operowało. Po tym czasie przenoszę do piwnicy - w ciemne chłodne miejsce.
Życzę Kochani bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Ja niestety nie mam szczęścia do sprzedawców ! Zaintrygował mnie ten przepis !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dobre ogórki najlepsze- te wysuszone się nie nadają. Dziękuję Elu za odwiedziny. Ogórka najlepiej przełamć-powinien zdrowo pęknąć bez wyginania, ale nie każdy sprzedawca jest tak łaskawy.
UsuńMiłego weekendu Elu!
Ogórki kiszone bez skórki? To dla mnie nowość i chyba wypróbuję z ciekawości.
OdpowiedzUsuńWarto próbować! Roboty trochę więcej, ale ogórki delikatniejsze, wygodne i dobre dla dzieciaków na bielutkie zęby bez kamienia
UsuńNo i tym mnie ostatecznie przekonałaś :)
UsuńKiedy mój synek miał 4-5 lat wlazło mu trochę kamienia na ząbki i nasza mądra lekarka tak doradziła bezboleśnie i smacznie
UsuńOgórki w moim domu kisi mój dziadek i zawsze mówi, że jak idzie kupić, to bardzo długo wybiera, więc rzeczywiście to bardzo ważne. Ale nigdy nie kisił obranych, chyba mu to podsunę :)
OdpowiedzUsuńWarto próbować. Dziękuję za odwiedziny.
UsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)
Dziękuje Aniu za miłą wizytę i zaproszenie.
UsuńOgórki - mniam mniam :) Mój syn potrafi zjeść nawet cały słoik.
OdpowiedzUsuńWeroniko bardzo dobre ogórki, zrobiłam pierwszy raz obierane i kiszone.Nadają się na kanapki oraz do sałatki i surówki.Korzystam z twojej strony bardzo często i są ciekawe przepisy jak ten. Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńWeroniko bardzo dobre ogórki, zrobiłam pierwszy raz obierane i kiszone.Nadają się na kanapki oraz do sałatki i surówki.Korzystam z twojej strony bardzo często i są ciekawe przepisy jak ten. Pozdrawiam!! Elżbieta
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Bardzo dziekuję Pani Elu za wypróbowanie. Namawiam tez na sałatkę słodko-kwaśną z ogórków- bardzo smaczna do kanapek i nie tylko: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/09/saatka-z-ogorkow-sodko-kwasna.html
UsuńPozdrawiam!!!
Witaj Weroniko :-) właśnie robię te ogórki wg twojego przepisu ale mam pytanie co zrobić z wydrążonymi środkami....szkoda mi wyrzucać ;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy zrobiłam takie ogórki bez skóry i zalane gorąca wodą. Niestety są miękkie i się rozpadają. Następnym razem zaleję wodą chłodną.
OdpowiedzUsuń