poniedziałek, 27 czerwca 2016

Schabowe poduszki pychota z pieczarkami, serem... Sprawdzony przepis!

Witam Kochani. Polecam mój sposób na faszerowanie schabu ze sprawdzoną marynatą do mięsa, jak i prostym i bardzo smacznym nadzieniem.





Składniki na 6-7 poduszek schabowych


około 70-80 dag schabu oczyszczonego z błon

Farsz

5-6 średnich pieczarek
około 10 dag żółtego sera żółtego lub mozzarelli
2-3 różyczki ugotowanego brokuła lub ogórek kiszony (opcjonalnie)
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
przyprawy ziołowe suszone: zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy
sól do smaku
trochę posiekanego świeżego tymianku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżeczka z brzuszkiem bułki tartej





Marynata do mięsa



1 łyżka octu owocowego
1 łyżka oleju
2-3 łyżeczki z brzuszkiem musztardy lub gęstego jogurtu
przyprawy ziołowe jak wyżej
nieco więcej niż pół płaskiej łyżeczki soli

Panierka (opcjonalnie)

3-4 łyżki z brzuszkiem bułki tartej
1 jajo
po szczypcie przypraw

Dodatkowo: wykałaczki


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Schab dzielę na 6-7 grubych plastrów o grubości 2-2,5 cm. Ostrym nożem nacinam ostrożnie każdy kotlet tak, by uzyskać poszewkę, nie naruszając 3/4 obwodu kotleta.

Mieszam składniki marynaty, w której obtaczam mięso dokładnie masując także środki poszewek. Przechowuję mięso pod przykryciem do następnego dnia.

Przygotowanie farszu:

Kroje w kostkę ser, pieczarki, cebulę. Czosnek siekam ze świeżym tymiankiem. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu podsmażam cebulę, krótko do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Przprawiam solą i ziołami. Duszę około dwóch minut i dodaję na koniec  pół porcji posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam i zaraz zdejmuję z ognia.
Do wystudzonych pieczarek dodaję żółty ser, bułkę, przyprawy i resztę posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam.

Nadziewam farszem poszewki schabowe i delikatnie upycham farsz. Spinam mniej więcej dokładnie wykałaczką, wykonując taką krótką fastrygę.



Roztrzepuję jajo z odrobiną przypraw. Panieruję poduszeczki najpierw w jajku a potem w bułce, cienko - nie przesadzając z dużą ilością bułki, żeby nie osypywała się na patelni, bo będzie się palić. Można zrezygnować z panierowania i podsmażyć mięso od razu na rozgrzanej patelni. Podsmażam z panierką czy bez, krótko do zrumienienia, tylko po to, żeby mięso się ścięło i nie puściło raptownie soków, około minuty z każdej strony.

Przekładam poduszki do naczynia żaroodpornego-wcześniej lekko można przesmarować naczynie resztką tłuszczu z patelni. Przykrywam folią aluminiową, żeby się nie obsuszyły i dopiekam przez około 20 minut w temperaturze 185 stopni C. , grzałka góra-dół. Po wyjęciu wyjmuję wykałaczki albo ostrzegam o ich obecności.
Polecam przepis na roladki schabowe bez panierki LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
.

20 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam pani Weroniko wlasnie zrobilam schabowe poduszki i czekam na meza az wroci z pracy ,ale pozwolilam sobie sprobowac czy dobre , sa pyszne i szybko sie robi dziekuje za przepis-ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Elu. Dziękuję za ocenę i zapraszam po więcej przepisow. Miłego dnia!!!

      Usuń
  3. Co ja biedna zrobię, skoro moje łyżki nie mają brzuszków? Buuu....
    A tak serio, to jutro robię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy zasmakowały?

      Usuń
    2. Zrobiłam dopiero dzisiaj. Nie szło mi to tak sprawnie, jak Tobie, ale jakoś dałam radę. Nie wiem dlaczego odpadała mi panierka po podpiekaniu w piekarniku (nie ze wszystkich). Ale są bardzo smaczne. Dziękuję za inspirację :D

      Usuń
    3. Witaj. Pewnie za duzo dałaś panierki-ja daję tylko tyle ile się przyklei, bo nie lubię grubej- a taką trzeba podlewac duzą ilościa tłuszczu. Niektórzy przed moczeniem w jajku obtaczają w mące, ale moim zdaniem to strasznie gruba wychodzi // tak nawiasem można w ogóle bez panierki. Dzięki, że podzieliłaś się wrazeniami. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  4. Uwielbiam takie zawijańce ;-) Jakiego oleju najczęściej używasz do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawiesiłam olej po nowościach naukowych. Podobno strasznie rakotwórczy w wysokich temperaturach - najczęsciej uzywam masło klarowane

      Usuń
    2. Ja też tylko masło klaruję i używam do smażenia. Nie wiedziałam o szkodliwości oleju, ale po prostu nie lubię smaku i zapachu smażonych na nim potraw. No i ten - że się tak wyrażę - smród w mieszkaniu i przesiąknięte nim ubrania... Fuuuuj. I wcale nie przypalam oleju. A i tak nie znoszę zapachu.

      Usuń
    3. Raz w roku w swieta używam oleju nierafinowanego rzepakowego filtrowany na zimno do krótkiego smażenia i powiem szczerze, że jego zapach jest jak dla mnie jedyny najlepszy

      Usuń
  5. Właśnie zamarynowałam mięso i włożyłam do lodówki. Jutro robię farsz i piekę. Poszewki wyszły mi tak sobie, bo nie mam jeszcze wprawy. Zamiast wykałaczek użyję jutro igły z nicią.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie wyszły pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Agnieszko za przetestowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Pani Weroniko, dziękuję za super przepis.U mnie w domu kieszonki zrobiły furorę! Wbrew pozorom przepis wcale nie jest trudny i szybko się bo robi.U mnie roladki były zrobione z mięsa drobiowego i nie miały panierki, a podałam je z surówką i pieczonymi ziemniakami. Polecam gorąco wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro wcielam w życie :) Pani przepisy są nieocenione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jutro wcielam w życie :) Pani przepisy są nieocenione :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mozna obsmazyc, wstawic do lodowki i upiec nastepnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.