Składniki na 6-7 poduszek schabowych
około 70-80 dag schabu oczyszczonego z błon
Farsz
5-6 średnich pieczarek
około 10 dag żółtego sera żółtego lub mozzarelli
2-3 różyczki ugotowanego brokuła lub ogórek kiszony (opcjonalnie)
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
przyprawy ziołowe suszone: zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy
sól do smaku
trochę posiekanego świeżego tymianku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżeczka z brzuszkiem bułki tartej
Marynata do mięsa
1 łyżka octu owocowego
1 łyżka oleju
2-3 łyżeczki z brzuszkiem musztardy lub gęstego jogurtu
przyprawy ziołowe jak wyżej
nieco więcej niż pół płaskiej łyżeczki soli
Panierka (opcjonalnie)
3-4 łyżki z brzuszkiem bułki tartej
1 jajo
po szczypcie przypraw
Dodatkowo: wykałaczki
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Schab dzielę na 6-7 grubych plastrów o grubości 2-2,5 cm. Ostrym nożem nacinam ostrożnie każdy kotlet tak, by uzyskać poszewkę, nie naruszając 3/4 obwodu kotleta.
Mieszam składniki marynaty, w której obtaczam mięso dokładnie masując także środki poszewek. Przechowuję mięso pod przykryciem do następnego dnia.
Przygotowanie farszu:
Kroje w kostkę ser, pieczarki, cebulę. Czosnek siekam ze świeżym tymiankiem. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu podsmażam cebulę, krótko do zeszklenia i zaraz dodaję pieczarki. Przprawiam solą i ziołami. Duszę około dwóch minut i dodaję na koniec pół porcji posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam i zaraz zdejmuję z ognia.
Do wystudzonych pieczarek dodaję żółty ser, bułkę, przyprawy i resztę posiekanego czosnku z tymiankiem. Mieszam.
Nadziewam farszem poszewki schabowe i delikatnie upycham farsz. Spinam mniej więcej dokładnie wykałaczką, wykonując taką krótką fastrygę.
Roztrzepuję jajo z odrobiną przypraw. Panieruję poduszeczki najpierw w jajku a potem w bułce, cienko - nie przesadzając z dużą ilością bułki, żeby nie osypywała się na patelni, bo będzie się palić. Można zrezygnować z panierowania i podsmażyć mięso od razu na rozgrzanej patelni. Podsmażam z panierką czy bez, krótko do zrumienienia, tylko po to, żeby mięso się ścięło i nie puściło raptownie soków, około minuty z każdej strony.
Przekładam poduszki do naczynia żaroodpornego-wcześniej lekko można przesmarować naczynie resztką tłuszczu z patelni. Przykrywam folią aluminiową, żeby się nie obsuszyły i dopiekam przez około 20 minut w temperaturze 185 stopni C. , grzałka góra-dół. Po wyjęciu wyjmuję wykałaczki albo ostrzegam o ich obecności.
Polecam przepis na roladki schabowe bez panierki LINK
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę! Pozdrawiam
UsuńWitam pani Weroniko wlasnie zrobilam schabowe poduszki i czekam na meza az wroci z pracy ,ale pozwolilam sobie sprobowac czy dobre , sa pyszne i szybko sie robi dziekuje za przepis-ela
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Pani Elu. Dziękuję za ocenę i zapraszam po więcej przepisow. Miłego dnia!!!
UsuńCo ja biedna zrobię, skoro moje łyżki nie mają brzuszków? Buuu....
OdpowiedzUsuńA tak serio, to jutro robię :D
Ciekawa jestem czy zasmakowały?
UsuńZrobiłam dopiero dzisiaj. Nie szło mi to tak sprawnie, jak Tobie, ale jakoś dałam radę. Nie wiem dlaczego odpadała mi panierka po podpiekaniu w piekarniku (nie ze wszystkich). Ale są bardzo smaczne. Dziękuję za inspirację :D
UsuńWitaj. Pewnie za duzo dałaś panierki-ja daję tylko tyle ile się przyklei, bo nie lubię grubej- a taką trzeba podlewac duzą ilościa tłuszczu. Niektórzy przed moczeniem w jajku obtaczają w mące, ale moim zdaniem to strasznie gruba wychodzi // tak nawiasem można w ogóle bez panierki. Dzięki, że podzieliłaś się wrazeniami. Pozdrawiam cieplutko
UsuńUwielbiam takie zawijańce ;-) Jakiego oleju najczęściej używasz do pieczenia?
OdpowiedzUsuńZawiesiłam olej po nowościach naukowych. Podobno strasznie rakotwórczy w wysokich temperaturach - najczęsciej uzywam masło klarowane
UsuńJa też tylko masło klaruję i używam do smażenia. Nie wiedziałam o szkodliwości oleju, ale po prostu nie lubię smaku i zapachu smażonych na nim potraw. No i ten - że się tak wyrażę - smród w mieszkaniu i przesiąknięte nim ubrania... Fuuuuj. I wcale nie przypalam oleju. A i tak nie znoszę zapachu.
UsuńRaz w roku w swieta używam oleju nierafinowanego rzepakowego filtrowany na zimno do krótkiego smażenia i powiem szczerze, że jego zapach jest jak dla mnie jedyny najlepszy
UsuńWłaśnie zamarynowałam mięso i włożyłam do lodówki. Jutro robię farsz i piekę. Poszewki wyszły mi tak sobie, bo nie mam jeszcze wprawy. Zamiast wykałaczek użyję jutro igły z nicią.
OdpowiedzUsuńKasia
Mnie wyszły pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Agnieszko za przetestowanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie
UsuńPani Weroniko, dziękuję za super przepis.U mnie w domu kieszonki zrobiły furorę! Wbrew pozorom przepis wcale nie jest trudny i szybko się bo robi.U mnie roladki były zrobione z mięsa drobiowego i nie miały panierki, a podałam je z surówką i pieczonymi ziemniakami. Polecam gorąco wszystkim
OdpowiedzUsuńJutro wcielam w życie :) Pani przepisy są nieocenione :)
OdpowiedzUsuńJutro wcielam w życie :) Pani przepisy są nieocenione :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna obsmazyc, wstawic do lodowki i upiec nastepnego dnia?
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń