Strony

piątek, 27 maja 2016

Kapusta młoda z patelni w 5 minut jak zrobić?

Witam Kochani. Sezon na młoda kapustę trwa. Warto sięgać po nią, bo warzywo ma praktycznie wszystko co trzeba i do tego tanie. Więcej o kapuście znajdziecie tutaj. Wzdęcia nie są dotkliwe, jeśli kapustę sparzy się przed zasadniczym gotowaniem i nie przesadzi się z tłustymi dodatkami.





Składniki na 3-4 osoby

Mała kapusta biała młoda lub połówka większej
kawałek wędzonki lub tłuszczu do podsmażenia cebuli
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
świeże zioła - oregano, tymianek
1 spory ząbek czosnku
zioła suszone - na przykład solidna szczypta ziół prowansalskich, szczypta chili,
łyżeczka cukru lub miodu
2 łyżki octu owocowego
sól do smaku
duża patelnia

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Pokrojoną kapustę na kawałki opłukuje na sicie pod bieżącą wodą i dodatkowo polewam wrzątkiem - taki zabieg naprawdę w dużym stopniu eliminuje niepożądane objawy a przy okazji zmniejsza nadmiar chemicznych składników, użytych w jej hodowli.

Pokrojoną wędzonkę rumienię na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Jeśli wędzonka bardzo chuda można dodać ciut masła lub oleju. Po chwili dodaję pokrojoną cebulkę, posiekany czosnek z ziołami i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam i przyprawiam całość solą, cukrem, ziołami, pieprzem. Duszę pod przykryciem 34 minuty. Na pół minuty przed końcem dodaję ocet. Na koniec jeszcze wrzucam posiekany szczypior-mam go akurat teraz w ogrodzie najwięcej, ale jesli macie koper będzie idealnie. Mieszam i zestawiam z grzania.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Witaj Weoniko , w przepisie zapomniałaś dodać składnik wędzonki. Kapusta wygląda smakowicie i mam nadzieję że wnet wykorzystam twój przepis Pozdrawiam Dorka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziękuję za miłe odwiedziny Dorko. Tak naprawdę wędzonka to żaden mus. Wystarczy podsmażyć cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu i robic dalej jak w przepisie. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiej kapustki !! Fajnie że szybko się robi !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki młodej kapuście każdy obiad moze być ciekawszy. Polecam! Elu życzę miłego weekendu !

      Usuń
  3. Dziekuje za komentarz(ciasto marchewkowe cudo ale własnie takie jest ma smak piernika .a masa sprawia ze rozpływa się w ustach pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.