Składniki na 3-4 osoby
Mała kapusta biała młoda lub połówka większej
kawałek wędzonki lub tłuszczu do podsmażenia cebuli
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
świeże zioła - oregano, tymianek
1 spory ząbek czosnku
zioła suszone - na przykład solidna szczypta ziół prowansalskich, szczypta chili,
łyżeczka cukru lub miodu
2 łyżki octu owocowego
sól do smaku
duża patelnia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Pokrojoną kapustę na kawałki opłukuje na sicie pod bieżącą wodą i dodatkowo polewam wrzątkiem - taki zabieg naprawdę w dużym stopniu eliminuje niepożądane objawy a przy okazji zmniejsza nadmiar chemicznych składników, użytych w jej hodowli.
Pokrojoną wędzonkę rumienię na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Jeśli wędzonka bardzo chuda można dodać ciut masła lub oleju. Po chwili dodaję pokrojoną cebulkę, posiekany czosnek z ziołami i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam i przyprawiam całość solą, cukrem, ziołami, pieprzem. Duszę pod przykryciem 34 minuty. Na pół minuty przed końcem dodaję ocet. Na koniec jeszcze wrzucam posiekany szczypior-mam go akurat teraz w ogrodzie najwięcej, ale jesli macie koper będzie idealnie. Mieszam i zestawiam z grzania.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Witaj Weoniko , w przepisie zapomniałaś dodać składnik wędzonki. Kapusta wygląda smakowicie i mam nadzieję że wnet wykorzystam twój przepis Pozdrawiam Dorka
OdpowiedzUsuńWitam. Dziękuję za miłe odwiedziny Dorko. Tak naprawdę wędzonka to żaden mus. Wystarczy podsmażyć cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu i robic dalej jak w przepisie. Pozdrawiam serdecznie
UsuńNie jadłam jeszcze takiej kapustki !! Fajnie że szybko się robi !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dzięki młodej kapuście każdy obiad moze być ciekawszy. Polecam! Elu życzę miłego weekendu !
UsuńDziekuje za komentarz(ciasto marchewkowe cudo ale własnie takie jest ma smak piernika .a masa sprawia ze rozpływa się w ustach pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuń