piątek, 5 lutego 2016

Kapusta pekińska z patelni super danie w kilka minut

Witam Kochani. Wiedzieliście o tym, że kapusta oprócz wielu witamin ma właściwości rozgrzewające. Więcej...Włączcie ją do diety koniecznie, zwłaszcza zimą - kalorii mało i super smak! Niedawno robiłam kapustę z patelni do ryby a kilka dni temu do kurczaka, ale zapewniam miłośników warzyw, że to danie świetne jest bez przystawek.




Potrzebujesz na 4 osoby


1 kapustę pekińską średnią  (u mnie połówka ta od strony głąba, bo górną wykorzystuje przeważnie na surówkę)

1 marchew

kawałek selera korzeniowego lub naciowego

1 pietruszka

mała cebula

1-2 ząbki czosnku

trochę tłuszczu do smażenia (masło klarowane, olej)

przyprawy - u mnie zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka, sól, pieprz i łyżeczka miodu

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie
LINK do szybkiego gulaszu z kurczaka
LINK do przygotowania ryby

Kapustę kroję wzdłuż na pół. Dobrze opłukuję pod bieżącą wodą i osączam na sicie i szatkuję. Podobnie postępuję z pozostałymi warzywami, ścierając je na tarce jak na surówkę. Do zeszklonej rozdrobnionej wcześniej cebuli dodaję posiekany czosnek i trochę ziół. Mieszam i zaraz dodaję kapustę, marchew, seler, pietruszkę. Mieszam i duszę około 3-5 minut. Kapusta szybciutko mięknie, jak i pozostałe warzywa.  Posypuję ostrożnie szczyptą soli, dodaję miód, pieprz i resztę ziół (ziół około 1 łyżeczki z brzuszkiem). W trakcie duszenia w razie potrzeby dodaje tyle wody, żeby warzywa się nie przypaliły i o tyle nie za dużo, żeby dania nie zagęszczać niepotrzebnie mąką.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :)
    Zapraszam też do mnie, dopiero zaczynam : http://wspolczesneproblemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak pewkinka jest ekspresowa i to jej wielki plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką wersję, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że wykorzystam ten przepis... Wyglada pysznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz, że chyba nigdy nie próbowałam kapusty pekińskiej na ciepło... Aż jestem ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyrządzam podobnie kapustę białą - jest pyszna. Pekińską jadamy tylko na surowo, nie pomyślałam, że i tak można ją zrobić. Oczywiście wypróbuję przy najbliższej okazji.
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtaj Ewo /MOżna jak najbardziej i szybciej a smak tak samo dobry. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Witam pani Weroniko! Właśnie wypróbowałam na obiad - rewelacja. Pierwszy raz jedliśmy kapustę pekińską na ciepło. SUPER. Będziemy ją częściej jeść.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Magdo. Dzisiaj też robie taką, bo zimą lepiej nam taka smakuje. Bardzo dziękuję za wypróbowanie/ Pozdrawiam ciepłutko

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.