Składniki na około 100 sztuk
szklanka mąki z brzuszkiem pszennej tortowej lub uniwersalnej
szklanka wiórek kokosowych
100 g masła
2 jajka
około pół szklanki cukru
łyżeczka z małym brzuszkiem sodki lub proszku do pieczenia (sodki dajcie mniej, zwłaszcza, ze komuś może za dużo się sypnąć i cała złość może spłynąć na mnie a jako przeciwniczka spulchniaczy dodam, że jest to dodatek opcjonalny)
szczypta soli
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Suche składniki najlepiej wymieszać przed dodaniem jaj i masła -mąkę, wiórki, cukier, sól, proszek do pieczenia. Masło schłodzone starłam na tarce i zarobiłam w krótkim czasie ciasto, które potem chowam pod przykryciem do lodówki, by się schłodziło i odpoczęło. (Jeśli ciasto po zarobieniu jest nadal zbyt mokre, dodaję jeszcze ciut mąki i ponownie krótko przerabiam).
Dzielę ciasto na trzy: kolejne porcje wałkuję cienko, podsypując w trakcie mąką, żeby ułatwić wykrojenie herbatników. Wykrojnikiem może być kieliszek lub szklanka. Moje ciastka mają średnią szerokość około 5 cm.
Piekę około dziesięć minut w temperaturze 190 stopni C. Herbatniki są smakowite, aromatyczne i chrupiące. Polecam!
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Lubię się bawić w takie rzeczy. Szybki, łatwy i niewymagający przepis. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę! Przepis polecam i juz ciekawa jestem oceny/Pozdrawiam
UsuńKokos, już chcę się częstować :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę się częstować
UsuńTakie nietrudne przepisy lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńDo porannej kawki w sam raz do schrupania, pozdrawiam :)
Dokładnie-im prościej tym często najlepiej/ Pozdrawiam Beatko
UsuńBardzo lubię kokos i upiekę, a potem napiszę czy smakowaly, ale dopiero po świętach bo teraz za bardzo sobie pozwoliłam haha(od stycznia co chwilę urodziny)p pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńPani Reniu doskonale to rozumiem/ Czekam zatem na ocenę... Pozdrawiam serdecznie
UsuńNajbardziej zachęca mnie przymiotnik "łatwy". Ale pysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam
UsuńW sam raz na wieczór na przegryzanie :)
OdpowiedzUsuńi mozna je dość długo przechowywać
UsuńWitam pani Weroniko, czy wiórki kokosowe można zastąpić czymś innym. Moja rodzina nie przepada za nimi. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożna dodać po prostu makę pszenną i trochę na przykład maku / Pozdrawiam Pani Magdo
UsuńA to ci sprytne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMam :) http://digotuje.blogspot.com/2016/07/herbatniki-kokosowe.html
OdpowiedzUsuńNie mogę przestać przeglądać kolejnych stron z Pani przepisami. Bardzo dziękuję i napewno sporo wspaniałych przepisów wykorzystam. Dziękuję! ��
OdpowiedzUsuńWitam czy można dodać kawałki czekolady?
OdpowiedzUsuń