Długie grubsze nity łamię na krótkie odcinki i wrzucam na wrzątek. Tutaj dodałam jeszcze niewielką ilość drobno pokrojonych warzyw
Składniki na 3 porcje
4-5 sporych pieczarek
około 3/4 szklanki makaronu razowego spaghetti suchego połamanego
mała pietruszka, marchew, ciut selera
około 1,5 litra wody
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka z malutkim brzuszkiem mąki pszennej (przy makaronie typu świdry mąka jest przeważnie zbędna)
1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie)
trochę tłuszczu do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy i oregano
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Makaron dzielę na mniejsze kawałki i wrzucam do wrzącej wody. Zaraz dodaję pokrojone dość drobno warzywa-taka naturalna jarzynka zamiast tej kupnej proszkowanej. Trochę przyprawiam solą, W tym samym czasie, na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaję pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaję pieczarki posiekane w plastry. Chwilę podsmażam i przyprawiam szczyptą soli, pieprzu, kurkumą i oregano. Mieszam i podsmażam chwilę. Zaraz dodaję rozdrobniony czosnek. Króciutko podsmażam i posypuję mąką, Mieszam całość i wlewam na patelnię 2-3 chochle wywaru z makaronu i warzyw. Mieszam dokładnie i wlewam do garnka z zupą. Śmietanę hartuję niewielką ilością wywaru poprzez energiczne wymieszanie i dodaję do zupy. Przyprawiam w razie potrzeby. Mniammm!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zupa pieczarkowa i gruby makaron.
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia tą zupkę :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też zawsze smakuje wszystkim.
UsuńSmakowicie wygląda ta Twoja pieczarkowa!
OdpowiedzUsuńPolecam! Prosta i pyszna
UsuńUwielbiam pieczarkową, akurat mam w lodówce resztkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Olu za odwiedziny
UsuńSzybka i smaczna pieczarkowa, to lubię
OdpowiedzUsuńi ja, byle smacznie i bez proszków
Usuń