Witam Kochani. Dzisiaj proponuję klasyczny i szybki sposób na pyszną rybę. Ryby, jak grzyby mają swój wyjątkowy smak i nie lubią zbyt wielu przypraw. Sól i pieprz to prostota i celowość. Polecam!
Potrzebujesz:
świeżą rybę lub filet z ryby
sól, pieprz
trochę mąki pszennej do obtoczenia (łyżka dwie-to zależy od ilości ryby)
niewielka ilość tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Rybę oczyszczam, osączam i osuszam przy pomocy ręcznika papierowego.
Dzielę rybę na mniejsze wygodne kawałki do smażenia. Oprószam solą i pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.
Rozgrzewam tłuszcz i układam kawałki ryby obtoczonej w mące. Nadmiar mąki strzepuję, żeby niepotrzebnie nie paliła się na patelni. Smażę ryby około 3-4 minut do momentu aż mięso zbieleje i nie jest przeźroczyste. Jeśli nie jesteście pewni czy mięso dobrze się usmażyło, można rybę zapiec w piekarniku przez 10 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika!
Strony
Wybierz przepis w Domogród
- babeczki ciasteczka
- biszkopt
- Boże Narodzenie
- ciasta biszkoptowe
- ciasta drożdżowe
- Ciasta kruche
- ciasta z owocami
- ciasto na pierogi
- Co na obiad?
- cukinia
- dania z makaronem
- Desery
- domowe pieczywo
- Domowe przetwory
- karpatka ptysie
- kasza jaglana
- kopytka
- kotlety pulpety gołąbki
- krem budyniowy
- kremy masy do ciast
- makowce
- naleśniki
- ostatki
- piernik
- pierogi
- roladki mięsne
- Ryby przepisy
- sałatki i surówki
- schab przepisy
- sernik
- sosy
- szarlotka
- śliwki
- Wędliny pasztety pieczenie
- Wielkanoc
- zapiekanki
- zupy
Translate
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mój maż już by się ślinił :DD Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam/ uwielbiamy ryby i to w jak najprostszych wersjach
UsuńJa też uwielbiam ryby i mogłabym je jeść codziennie. Byłabym wdzięczna za dowolny przepis z krewetkami, bo jakoś nie potrafię ich przyrządzać... Twoja dzisiejsza propozycja to idealne danie na jutrzejszy obiadek :)
OdpowiedzUsuńBeatko jeśli masz dostęp do świezych krewetek a z tym u nas raczej problem, wszędzie mrożone, które niestety po obróbce jak guma - dlatego nie zachwycamy się takimi produktami. Mogę Ci polecić fajny sposób sparzenia świeżych krewetek przed przygotowaniem; Więcej: http://suma-wszystkich-smakow.blogspot.com/2010/09/krewetki-z-patelni.html
UsuńDziękuję, na pewno skorzystam :)
UsuńPyszności! Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! U mnie też ryby numer jeden
UsuńUwielbiam rybki, mogłabym jeść codziennie...!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zgadzam się Elu. Bez ryb kuchnia nijaka. Pozdrawiam
Usuń