poniedziałek, 18 stycznia 2016

Zapiekanka ze szpinakiem i fasolą przepis na zdrowie

Witam amatorów szpinaku i diety wysokobiałkowej bezmięsnej. Ostatnio robiłam dania z fasolą i trochę mi jej zostało, stąd pomysł na trafne w smaku połączenie ze szpinakiem. Jeśli  jeszcze dodacie lekki sos na przykład czosnkowy albo sos koperkowy na bazie jogurtu to po prostu miodzio!


Składniki na formę o średnicy około 28-30 cm

około 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku
około 1,5 szklanki ugotowanej fasoli białej
3 jaja
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu lub ciut cukru
trochę listków świeżego lub suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

Rozdrobniony czosnek krótko podsmażam na maśle i zaraz dodaję szpinak.  Ważne, żeby czosnek nie zrumienił się, bo straci najlepszy smak. Mieszam i doprawiam ziołami, miodem, solą i pieprzem. Po chwili, jak tylko szpinak nieco zmięknie wyłączam grzanie i miksuję blenderem na jednolitą masę. (mrożony szpinak trzeba nieco dłużej pogotować na małym ogniu, by odparować nadmiar wody, ale nie za długo, żeby nie stracił żywej zielonej barwy)

Wykładam fasolę na formę cienko posmarowaną tłuszczem. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C, grzałka gór-dół- jak na pieczenie biszkoptów.

Ubijam białka na sztywno z porządną szczyptą soli. Kiedy białka ubite dodaję łyżeczkę cukru do utrwalenia piany. Do szpinaku w osobnej misie dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną, ciut tymianku i jak trzeba trochę soli i pieprzu. Miksuję całość. Dodaję pianę do masy szpinakowej. Krótko mieszam tylko do połączenia. Im dłużej mieszamy tym gorzej, bo masa traci puszystość. Zaraz wylewam masę na fasolę. Wyrównuję i wstawiam formę do piekarnika na około 25 minut.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecam linki o wartościach fasoli LINK i szpinaku LINK:





6 komentarzy:

  1. Wygląda baaaardzo apetycznie !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu. Bardzo dziekuję za odwiedziny

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Możesz go odwrócić Elu. Dziekuję i pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiam dania ze szpinakiem, ta propozycją jest dla mnie nowością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wymyślanie nowych posiłków to moja pasja (dla mojego męża przeciwnika szpinaku danie było niezłe)Polecam

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...